Skogbrannfare-indeks, Meteorologisk institutt

FLORIDA : Sammen med broren Jeb Bush, guvernør i Florida, går George W. Bush nå ut og advarer folk mot å hive sigarettsneipen sin i buskene. Så det ikke skal begynne å brenne. Enda mer.

Florida har omkring 50 uslokkede skogbranner å bakse med om dagen, og denne uken fikk regionen noen etterlengtede regnskyll, melder avisen Tampa Tribune.

Bush vil redde buskene

— Folk må være veldig forsiktige så de ikke starter branner, og ikke kaste sigarettsneiper i naturen, sa president George W. Bush under et besøk på brannstasjon nr 28 i Sun City Center, nær Tampa i Florida. Det er nyhetsbyrået Associated Press som melder dette.

"Endelig en fornuftig uttalelse fra Bush," tenker noen kanskje.

Så er det da også straffbart å hive fra seg sneipen i Florida. Skogbranner koster myndighetene fantasillioner hvert år i Bush-land. Men også her hjemme i knusktørre Norge.

Den tørre og varme våren har satt fyr på mye skog allerede. I Norge utgjør skogen 37 prosent av vårt samlede landareal. Men det kan fort bli mindre, hvis vi ikke lærer oss å passe på sneipene våre.

Forbudt med bål

Oppdragelsestalen til George W. Bush er kanskje noe til etterfølgelse for Jens Stoltenberg. Hvem vet, kanskje statsministeren vår til slutt også ville bli invitert til Det hvite hus? For åsnakke om brannvern, om ikke annet.

Uforsiktig omgang med ild er nemlig den aller hyppigste brannårsaken her til lands når det er snakk om skogbranner av et visst format.

Det er likevel slik at Ola Nordmann fortsatt tar sjansen på å fyre opp et pølsebål i ny og ne, selv om dette er forbudt i utmark mellom 15. april og 15. september.

Brannvernforskriftene sier tydelig at brannvesenet skal kontaktes dersom man ønsker å brenne opp eksempelvis gamle paller, greiner og bildekk og slikt i sommerhalvåret.

Agder utsatt

Det er desidert flest skogbranner på Øst- og Sørlandet. Spesielt utsatte fylker er Buskerud, Telemark og Aust-Agder. De hyppigste årsakene til skogbrann er, ifølge Det Norske Skogselskap:

  • uforsiktig omgang med bar ild (bålbrenning)

  • gnister fra jernbane

  • lynnedslag

  • næringsvirksomhet

  • brannstiftelse (pyromaner)

I Sør-Amerika og Australia er pyromanvirksomhet en vesentlig brannårsak, men heldigvis noe vi hittil er forskånet fra i Norge. 90 prosent av alle skogbranner er likevel forårsaket av menneskelige feil, ifølge forsikringsselskapet Skogbrand.

Statistikken viser tydelig at det blir mest skogbrann i år med lengre tørke- og varmeperioder om våren. Det som finnes av dødt materiale på skogbunnen får lengre tid til å tørke ordentlig opp, og det blir dermed meget lettantennelig.

Økt vind bidrar også til større skogbrannfare.

En fuktig og kjølig vår vil med andre ord minske faren, og man vil få en raskere vekst av fuktige urter og gress i skogbunnen.

1974 et verstingår

I årene 1969 til 1978 var det over tusen skogbranner i Norge hvert eneste år. Det toppet seg i 1974, med 2257 skogbranner, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Så, i årene som fulgte fra 1980-tallet, etter økt nasjonalt informasjonsarbeid mot skogbrannfare, sterkere fokus i riksmedia på ansvaret vi har, samtidig som brannvesenet fikk større ressurser, sank skogbrannstatistikken til omkring 3-400 branner i året.

Bedre veinett, slik at brannvesenet kommer hurtigere fram, er også en av forklaringene til nedgangen, samt bedre slokkingsutstyr, bedre metoder og bedre overvåking.

Klimaet har også vært en del fuktigere i de siste 25 årene, og kan ha spilt inn, mener analytikere i forsikringsselskapet Skogbrand.

På slutten av nittitallet falt antall branner hvert år ned til omkring 200. Det kunne vært interessant å se om en tv-kampanje med statsminsteren i spissen hadde gitt statistikken enda et spark nedover på stigen.