LINDESNES: — Det er ingen sunn fornuft i at vi ikke har firefelts motorvei fra Oslo til Stavanger i et søkkrikt land, sier Thorvaldsen.

Han er en av de mest fremtredende i Ap på Sørlandet. I vår gikk han ut av fylkesstyret i Vest-Agder etter ti år, hvorav de fem siste som leder. Inntil nylig ledet han også kommunestyregruppa i Lindesnes, og han er tredjemann på stortingslista for Ap.

- SJOKKERENDE.

Nå tar han et oppgjør med både Aps og andre partiers motvilje mot å investere oljeformuen i bedre infrastruktur. Thorvaldsen vet at dette vil være kontroversielt internt i sitt eget parti. Men han mener tiden nå er overmoden for denne tanken.

— Jeg har vært i tvil om jeg skulle gå ut med dette. Men jeg ferdes mye blant folk. De forstår at vi må føre en ansvarlig økonomisk politikk. Men folk flest forstår ikke at vi har så elendige veier, samtidig som vi er syltet ned i penger, sier Thorvaldsen.

Han kjører selv 40-50.000 kilometer i året. Og mener verken E 39 eller resten av veinettet i landsdelen holder mål.

— Enkelte strekninger på europaveien er sjokkerende dårlig. Og vi har et hav av elendige riksveier. Før var unnskyldningen at vi ikke hadde råd til å bygge ny vei. Nå holder ikke den lenger.

KRAFTIG LUT.

Thorvaldsen understreker at han er glad for at den rødgrønne regjeringen har økt veisatsingen i statsbudsjettet. Men mener det må langt kraftigere lut til. Konkret foreslår han å opprette et infrastrukturfond, der om lag ti prosent av oljeformuen inngår. I dag er oljefondet på drøyt 1500 milliarder kroner.

— Den konkrete prosentandelen kan diskuteres. Mitt poeng, er å satse betydelig mer enn det vi gjør i dag. Og bompengeanlegg har vi nok av. Det er et tankekors at de ikke har noen i Sveige, bortsett fra rene miljøringer rundt storbyer.

— Men hva da med faren for press i økonomien og høyere rente?

— Jeg er enig i at vi må føre en ansvarlig økonomisk politikk. Men vi må ikke overfokusere på den økonomiske balansen heller. Og dette er snakk om investeringer for fremtiden, ikke om økt forbruk, sier Thorvaldsen.

Han mener bruk av utenlandske veiarbeidere vil forhindre oppheting av økonomien.

— Men er ikke dette en kopi av Frps politikk?

— Jeg kjøper ikke den. Dette handler ikke om populisme, men om større trafikksikkerhet, bedre miljø og bedre rammebetingelser for næringslivet.