OSLO: — Jeg er veldig bekymret for den utviklingen som har vært i Frp. Det vil helt klart gjøre et samarbeid med Frp vanskeligere, sier Hans Fredrik Grøvan.

Under helgas landsstyremøte, vedtok Frp å beholde prinsippet om at skolen skal være bygget på de kristne grunnverdiene.

grøvan 5.jpg Foto: Torstein Øen

Men partiet sier ja til tidlig ultralyd og assistert befruktning. Ifølge Grøvan, som er KrFs førstekandidat i Vest-Agder, er det dårlige nyheter for regjeringssamarbeid. Men det gir kanskje ham selv noen sårt tiltrengte velgere.

— Det er ikke for ingen ting at vi får henvendelser fra folk som har stemt Frp, men som nå er bekymret for synet på menneskeverdet, sier Grøvan.

Hallelujastemning

Frp-ere fra Sørlandet avviser Grøvans bekymring. Andrekandidat fra Vest-Agder, Kjell Ivar Larsen, minner om at Frp bruker å praktisere samvittighetsfrihet i verdispørsmål. Selv er han mot at alle gravide får tilbud om tidlig ultralyd (før 12. uke).

— Men jeg har selvsagt ikke noe i mot at de som ønsker det, kan gjøre det, sier Kjell Ivar Larsen.

— Men må ikke velgerne vite hvilken politikk de får når de stemmer på et parti?

— Ja, og derfor må vi som representanter være tydelige på hva vi mener i disse spørsmålene, sier han.

Han mener at Frp har vist at de er et parti som står fast på kristne verdier, etter vedtaket om kristen formålsparagraf og at kristendommen skal få mer plass i undervisningen.

— Om det ikke var hallelujastemning blant oss fra Vest-Agder, så var det i hvert fall mange som var veldig fornøyd. Det ble kommentert av mange da vi kom ut fra landsmøtesalen, sier Larsen.

Livssynsnøytralt

Stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Ingebjørg Godskesen, mener Frp har vist at de er et parti som vil forsvare kristne verdier.

— Dette betyr mye for folk på Sørlandet og for meg som personlig kristen. Dette dreier seg om å ta vare på vår kristne kulturarv og ikke gi opp den til fordel for andre, sier Godskesen.

Kjell Ivar Larsen synes samfunnet er for mye preget av livssynsnøytralitet.

— Vi har hatt en feilslått integreringspolitikk der vi skal nøytralisere vår egen ideologi. Men vi skal ikke gi fra oss våre verdier og tradisjoner, sier Larsen.

Sier ja

Hans Fredrik Grøvan mener at Frp også har fjernet seg fra KrF ved at de ikke lenger ønsker å evaluere ekteskapsloven der homofile får gifte seg.

— Det er nok en tapt sak å kjempe for, sier Kjell Ivar Larsen som legger til at han er uenig i den nye loven.

Godskesen mener loven kan reverseres.

— Jeg vil gjerne jobbe med den saken. Jeg mener at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, sier Ingebjørg Godskesen som synes det er bra at partiet sier ja til tidlig ultralyd.

— Jeg mener at folk skal kunne få det, for jeg vet hvor viktig den betryggelsen er. Men jeg vil aldri anbefale noen å ta abort, men heller aldri fordømme det.