MANDAL: Det var våren 2009 den mangeårige kunden tok kontakt med bilimportøren fordi en kompis hadde skaffet seg en BMW X5. Lyngdølen ville også ha en slik bil. Ifølge forhandleren ble det inngått en muntlig kjøpeavtale.

Da bilforhandleren hadde skaffet det riktige objektet, fikk kunden en epost hvor han ble gratulert med ny bil. "Denne kjøpte jeg til deg fordi du er så rå", sto det i e-posten fra forhandleren.

Nektet å hente bilen

Men da bilen importert fra Tyskland kom til Norge, nektet kjøperen å hente bilen. I retten hevdet mannen at han troppet opp hos Sør Import dagen etter han fikk epost om handelen og sa han ikke ønsket bilen.

Sør Import As sine anførsler og påstander er oppkonstruerte i ettertid i forargelse over at de har mistet en god og langvarig kunde, hevdet lyngdølen i sitt saksframlegg.

Dette trodde ikke retten på.

— Var enighet

Bilforhandleren avkrede kunden et hevingsgebyr på 117.500 kroner som han aldri betalte. Bilen ble dermed solgt til en annen for 1.120.000 kroner med et tap på 55.000 kroner for firmaet. I tillegg gikk firmaet glipp av en fortjeneste på 55.000 kroner de skulle ha ved salg av kundens bil.

Da hevingsgebyret aldri ble betalt, endte saken i forliksrådet hvor lyngdølen ble dømt til å betale 109.300 kroner. Han svarte med å saksøke Sør Import.

Nå har imidlertid tingretten slått fast at lyngdølen urettmessig brøt en bindende kjøpeavtale.

— Retten mener det er sannsynliggjort at det var enighet både om pris og finansiering, og at det taler for at det var inngått bindende avtale, skriver dommerfullmektig Ingulf Nordahl i dommen fra Kristiansand tingrett.

Fornærmelse

Dommerne finner det også usannsynlig at firmaet skal ha importer en så dyr bil i fra Tyskland uten at den var bestilt av kunden som de kjente godt.

— Ved å sende en slik epost risikerte selskapet å fornærme en av sine beste kunder, noe som retten vanskelig kan se at selskapet ville ha tatt sjansen på, skriver retten.

Retten kom til at kunden måtte betale Sør Import AS 105.000 kroner samt saksomkostninger på over 26.000 kroner.