KRISTIANSAND: Kraftig vind fra nordvest preger Sørlandet fredag. Ved Oksøy fyr klokken 12 blåste det ifølge Meteorologisk institutt stiv kuling med 14,3 meter i sekundet, mens målestasjonen på Kjevik registrerte frisk bris.

— Det er middelvinden som måles. Vindkastene er mye kraftigere enn middelvinden, og kan være opp mot dobbelt så sterke, sier vakthavende meteorolog Inger-Lise Aasen ved Meteorologisk institutt til fvn.no.

I praksis kan dermed vindkastene oppleves som storm.

— Det er friskt, rett og slett, konstaterer meteorologen.

Tre blåste over E 39

Også i Byglandsfjord meldes det om stiv kuling fredag, mens det langs kysten vest for Lindesnes blåser sterk kuling.

Sjekk værvarselet på våre værsider

I Søgne førte vinden i formiddag til at et tre blåste over E 39 ved Lohnelier.

— Ingen biler eller personer ble skadet. Politiet måtte imidlertid hjelpe entreprenøren NCC med å stenge veien slik at de fikk fjernet treet, sier operasjonsleder Hans Petter Osaland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VINDFULLT: På Torvet i Kristiansand tok vindkastene tak i en sykkelrekke fredag ettermiddag. (Foto: Birgitte Klækken) Foto: Birgitte Klækken

Til sjøs blåste det full storm fredag formiddag, og begge Superspeed-båtene fra Kristiansand og Larvik til Hirtshals måtte snu i Skagerrak.

Også i Hånesbukta i Kristiansand skapte den kraftige vinden trøbbel. En 29 fots seilbåt slet seg fra fortøyningen, og havnet på grunn på andre siden av bukta.

— Vi har vært på stedet, og varslet eieren og havnevesenet om båten, sier operasjonslederen, som fikk melding om seilbåten klokken 11.15. Eieren tok selv kontakt med redningsskøyta «Kaptein Egil J. Nygård» for å få hjelp.

— Seilbåten hadde slitt seg fra båtplassen, og ble liggende innerst i bukta. Vi skal forsøke å hjelpe, sier Terje Skaret ved redningsskøyta «Kaptein Egil J. Nygård».

Klokken 18.30 lå redningsskøyta til kai i Kristiansand. Synet av hvite skumtopper og rufsete sjø innaskjærs har nok skremt de fleste fra å våge seg på sjøen i dag.

— Vinden er for sterk til at vi klarer å ligge stabilt, rett og slett. Vi må vente med å redde båten til i morgen, sier skipperen.

Foto: Birgitte Klækken

Nær truffet av vindu

I 13.30-tiden blåste et vindu ut fra et leilighetsbygg i Tollbodgata i Kristiansand. Ernst Faber-Swensson var nær ved å bli truffet da han kom gående på fortauet.

— Da jeg var 20-30 meter unna, så jeg vinduet falle ut fra andre etasje. Vindusrammen var hel, men hele ruten ble knust, sier Faber-Swensson, som priser seg lykkelig over at han ikke stod under.

— Vinduet traff med hele flaten ned, og hadde det truffet meg hadde jeg ikke overlevd. Det var noe av det nifseste jeg har opplevd i mitt liv, sier han.

Trær og lamper

Operasjonsleder Ove Austenaa i Agder politidistrikt opplyser at de fikk flere meldinger om skader forårsaket av vinden fredag.

Klokken 13.20 kom meldingen om at det var løse takplater i Farsund sentrum. Sikringsarbeid ble iverksatt rett etterpå.

Klokken 15.38 kom det melding om at et tre ble hengende i strømledninger over veien på gamle E 18 på Brokelandsheia.

Klokken 15.40 kom det melding om at gatelysene i Dronningensgate i Kristiansand vaiet kraftig i vinden.

— Veiselskapet ble varslet, sier Austenaa.

Klokken 16.03 ble det varslet at et tre var knekt og falt over veien på riksvei 43 ved Kvås i Lyngdal. Klokken 17.04 kom det melding om at det var løse takplater på Mamma Mia i Tvedestrand.

Mindre vind lørdag

På Mjåvann industriområde førte vinden til at et stillas raste ned.

— Ingen ble skadet. Arbeidstilsynet er varslet om saken, sier Osaland.

Ifølge meteorolog Inger-Lise Aasen fortsetter vinden fredag ettermiddag. Men lørdag blir det mindre vind.

— Fredag kveld vil vinden minke noe, men fortsatt vil det blåse kuling. Lørdag minker vinden øst for Lindesnes, mens lenger vest vil det fortsatt blåse liten kuling, sier Aasen.

Fvn.no kommer tilbake med mer