ARENDAL/KRISTIANSAND: — Vi observerer dem nøye, og vil slå ned på eventuelle trafikkovertredelser, sa politiets operasjonsleder, Geir Andersen, til fvn.no ved 23-tiden lørdag kveld.

Han sier politiet ideelt sett ikke ønsker en slik ansamling av rånere på et og samme sted, men at man lite kan gjøre.

— Slikt fører gjerne med seg en del støy og en rekke trafikale foreseelser, så vi vil følge med så lenge vi har ressurser, sier Andersen.

Kjørte i rånetog

På vei fra Arendal, i Grimstad og ved ankomst Sørlandssenteret har en mengde biler og bilister blitt kontrollert.

— Vi har fortatt både blåsetester og tekniske kontroller, men ikke funnet noe svært graverende, sier Andersen.

Klokken 20 begynte de såkalte rånerne å samle seg på Harebakken i Arendal og rundt halv ni satte toget av gårde mot Sørlandsparken. Planen var å gjennomføre en slags kjør sakte-aksjon. Bilene brukte begge feltene der det var mulighet til det og kjørte i rundt 50 kilometer i timen.

STILLE: Ved Nedenes stod trafikken omtrent stille. FOTO: Ernest Boswarva. Foto: Ernest Boswarva

— Vi demonstrerer for å ha et sted å være, ikke fordi vi ønsker å ødelegge for noen, forteller en av arrangørene til fvn.no. Han vil være anonym siden han ikke ønsker å bli holdt ansvarlig.

Han regner med at de kom til å være i overkant av 300 rånere da de ankom Sørlandsparken. Målet er å vise at rånere kan oppføre seg ordentlig.

— Alt vi ønsker er et sted som vi ikke blir kastet vekk fra. Et sted der vi kan samles å vise frem bilene våre, snakke sammen og være sosiale uten at politiet kommer og ødelegger, forteller han.

Natt til fredag hadde rånere helt minst ti liter olje utover parkeringsplassen til Sørlandssenteret . Arbeidere fra Mosvold Drift måtte bruke flere timer på å få fjernet denne oljen. Hjulsporene kunne de ikke gjøre noe med.

Arrangørene for kveldens «Streetmeet» sier de tar sterk avstand fra fredagens hærverk.

— Det oljesølet hadde ikke vi noe med å gjøre, og vi reagerte veldig sterkt på at noen gjør dette bare for å ødelegge. Jeg synes det er synd at slike ting skjer for det er med på å gi et dårlig rykte til alle oss som driver med råning. Målet vårt er jo å vise at vi kan oppføre oss, og da er hendelser som dette svært ødeleggende, sier arrangøren av Streetmeet.

Det er opprettet en «event« på Facebook for kveldens treff. Der skriver arrangøren at de fraskriver seg ethvert ansvar for eventuelle skader, sladding og sertifikatinndragelse.

POLITIET: Ved Staoil i Grimstad ble så godt som alle bilene kontrolert av politiet. FOTO: Ernest Boswarva.

Klokken 22.10 var rundt 70 biler på plass i Sørlandsparken.

FOTO: Morten Boswarva

I videoen øverst i saken kan du se hvordan det gikk for seg sist rånerne demonstrerte for et sted å være.