Mandag morgen skal Dagmar ha blåst seg ferdig. Men uværet førte til store skader på Nordvestlandet og i Trøndelag, med vind opp i orkan styrke søndag kveld og natt til mandag.

Uværet har sannsynligvis ført til skader for flere hundre millioner kroner, men mandag morgen melder Meteorologisk institutt at uværet er over og har nådd såkalt «fase D». Det tidligere stormsenteret ligger nå over Nord-Sverige og er blitt noe svekket.

Les også:

I den nordlige delen av Trøndelag er det fortsatt liten til full storm, mens vinden er minket til vestlig stiv og sterk kuling nord for Stad, heter det i det nyeste varselet utstedt ved firetiden natt til mandag.

I Sogn og Fjordane meldes det at vinden har løyet til mellom liten og stiv kuling.

Full tyngdeDet verste uværet uteble langs sørlandskysten.

— Det blåste godt på Sørlandet, men vi regner med at folk var forberedt, sa redningsleder Hans G. Christensen ved Hovedredningssentralen.

Sjekk yr.no sin nedbørsradar

Lengre vest i landet traff stormen med full tyngde. Bergens Tidende melder at det ved Ona fyr i Møre og Romsdal ble målet vinder opp mot 109 knop.

— Det er det samme som 200 kilometer i timen. I slik orkan klarer en neppe å gå oppreist, sier sier statsmeteorolog Dag Kvamme ved Vervarslinga på Vestlandet til BT.

En stor mengde trær skal være blåst ned ved Møre-kysten og politiet ber folk holde seg innendørs.

Stille i Sør

På Sørlandet ble det ikke meldt om noen problemer, selv om det blåste godt 1. juledag.

— Været har ikke skapt noen problemer her, sier Terje Kvarstein, oppsynsmann i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Bortsett fra en vannlekkasje, har ikke kommunens folk hatt de store oppgavene i dag. Selv om det blåser tidvis friskt, holder tak og trær seg i ro.

— Det er stort sett stille og ikke de store tingene å ta tak i, sier Kvarstein.

Stille og rolig er det også for politiet på den store familiedagen i romjula.

— Det er ingenting å melde om, sier operasjonsleder Per Lauvnes.

Bare veier

— Vi har ikke fått inn noen meldinger fra Agder i dag, med unntak av litt småglatte veier i innlandet, sier Svein Harald Masterød, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Hovedveiene er bare, og det er mildvær og regn på Agder. Nedbøren som faller nordover i Setesdal kan imidlertid gjøre det glatt utover kvelden og natta.

— Vi er spente på å se hvordan det går på fjellet, om det blir kolonnekjøring over fjellovergangene, men så langt er det ikke de store problemene, sier han.

Utover kvelden og natta var det ventet besøk av avleggerne etter stormværene "Cato" og "Dagmar", som først og fremst herjer på Vestlandet og langs trøndelagskysten.

Spent på ekstremværet

— Vi håper folk har vett til å holde seg inne, det er jo langt koseligere det, sier vakthavende redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

1. juledag er det ingen store operasjoner som foregår langs sørlandskysten.

— Det pleier jo å være relativt rolig rundt juletider, sier Walle. Ved HRS og ombord i redningsskøytene er mannskapet stand by og klare for å reise ut dersom det skulle skje noe.

- Vi er spent på ekstremværvarselet, som først og fremst gjelder for Sogn- og fjordane, Sunnmøre og Trøndelag, men det ventes ikke å slå til før sent i kveld, sier han.

Utover natt til mandag er det meldt om gradvis minkende vind.

Rekordstorm

Ekstremværet Dagmar gir ekstrem vind, men også høyvannstandkombinert med høye bølger.

- Mange steder vil stormen være blant de ti sterkeste i løpet av de siste 30 årene, ifølge meteorologisk institutt.

— Den sterkeste vinden sør forlavtrykketkommer inn mot Nordfjord og Møre og Romsdal i kveld, først i sør. I Trøndelag sent i kveld og tidlig natt tilmandag. Vindkastene kan stedvis komme opp i 40-45 m/s inn over land, sier Stian L. Gundersen ved værvarslinga på Vestlandet.

Hvordan er været der du er? Send gjerne av gårde et bilde til nyheter@fvn.no.