KRISTIANSAND: — Det blir alltid så godt som fullt på gudstjenestene julaften. Til gudstjenesten klokken 14 kommer det vanligvis mennesker i alle aldre; mange barn, men også mange voksne og eldre. Dermed prøver vi å legge til rette for en gudstjeneste som favner flere generasjoner. Det blir i år mye medvirkning av menighetens barn. Det blir blant annet vakker solosang, Betlehemskrybbe, vismenn og et levende Jesusbarn, sier prest i domkirken, Aud Sunde Smemo.

Gudstjenesten klokken 16 blir en tradisjonell høytidsgudstjeneste, i ordets gode forstand.

Julegudstjeneste på nett

For aller første gang tv-overfører Fædrelandsvennen i år julegudstjenesten fra domkirken på nettet. Fvn.no vil sende gudstjenesten klokken 14 direkte på nett.

Prest i Domkirken, Aud Sunde Smemo, ser fram til gudstjenestene på julaften. 2000 er ventet i domkirken. I tillegg tv-overføres gudstjenesten klokken 14 direkte på fvn.no. Foto: Lars Hoen

— Veldig mange går i kirken på julaften, men det er også mange som ikke får muligheten til det. For dem håper vi at dette skal bli et godt tilbud, sier politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus.I etterkant av gudstjenesten legges opptaket tilgjengelig på samme nettsted. Opptakene vil være tilgjengelig gjennom hele jula.

Nyoversatt juleevangelium

Opplesning av juleevangeliet er blant de tradisjonelle elementene i gudstjenesten julaften. Også i år blir evangeliet lest opp. Versene er velkjente, men oversettelsen er ny.

19. oktober i år ga Bibelselskapet ut en ny oversettelse av bibelen. Den nye oversettelsen er én av tre norske oversettelser, men er den som brukes av Den norske kirke og landets skoler. Det er denne oversettelsen som nå påvirker juleevangeliet.

— Det blir lesning av juleevangeliet, med ny oversettelse. Nå er ikke juleevangeliet lenger Luk. 2.1-14, men Luk. 2.1-20. Dermed får vi med versene om gjeterne som går fra Betlehemsmarkene til stallen, og vi får med de vakre ordene om Maria som gjemte ordene i sitt hjerte, sier Sunde Smemo.

Kjente julesalmer, bønn for verden og solosang står også på programmet under den timeslange gudstjenesten.

— Vi ønsker å få fram julas gode budskap om at Gud er kommet til oss, sier Sunde Smemo.

Færre går i kirken

Tall fra Den norske kirke viser at stadig færre går i kirken. I høytidene går mange i kirken. Tall som avisen Vårt Land har utarbeidet viser at nedgangen for julegudstjenestene de fem siste årene har vært på 13 prosent. På julaften i fjor deltok 543.000 mennesker på julegudstjenestene i Den norske kirke.

Også for kirkens folk oppfattes gudstjenestene på julaften som spesielle.

— Vi som er ansatte og frivillige i kirken gleder oss veldig. Det er stort å få delta på en gudstjeneste hvor så mange folk kommer, og det ser vi med takknemlighet og ydmykhet på, sier presten.