OSLO/LONDON: — Aida er en coming woman . Hun er blitt veldig mye bedre i løpet av våre fire år sammen, og hun er fortsatt blant de yngste toppspillerne i denne verdenssporten, understreker Jan Bergersen.

Han har vært landslagstrener i hele 17 år, og har sjelden jobbet med et større talent enn den adopterte jenta fra Kristiansand. Dahlen, som ble født i Bosnia-Hercegovina uten venstre underarm og venstre legg, begynte med bordtennis ved en tilfeldighet som 12-åring. Etter først å ha nektet å spille mot andre funksjonshemmede, vant hun bronse i sin første internasjonale turnering for fire år siden. I fjor ble hun nummer tre i europamesterskapet i sin klasse åtte. Hun trener to ganger daglig, og en treningsmengde på 30-35 timer i uka er ikke uvanlig for ei jente som de siste årene også har imponert på landslagssamlinger med funksjonsfriske.

— Akkurat det viser hvor vanvittig kapasitet hun har. Aida er godt trent, hun er bevegelig og hun har god teknikk. Hun er rett og slett god nok til å bli best i verden, forfekter Bergersen.

Sliter med prolaps

Både han og Dahlen er imidlertid strålende fornøyd hvis målet om medalje i paralympicsdebuten blir innfridd. Dahlen har aldri tidligere slått den beste franske (Thu Kamkasomphou) og den beste kinesiske spilleren (Jingdian Mao), og førstnevnte er i en alder av 44 år regjerende olympisk mester. I år har Dahlen også slitt med prolaps i korsryggen i flere måneder, og kjenner at smertene nå er på vei tilbake etter et par måneders opphold.

— På det verste har jeg hatt forferdelig vondt, og jeg har måttet stå over flere turneringer fordi jeg ikke har kunnet bevege meg godt nok. Men jeg har brukt pausen til å trene godt alternativt, og føler meg bra forberedt til OL. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang med mesterskapet, særlig hvis det kommer så mange tilskuere som det har vært snakket om på forhånd, sier Dahlen.

I tillegg til at bordtennis er verdens nest mest utbredte individuelle idrett, er det særlig det britiske hjemmehåpet Will Bayley som gjør at det er mye ståhei rundt turneringen i London. Den tidligere kreftsyke 24-åringen er umåtelig populær, og som verdensener i sin klasse har han blant annet uttalt: "Table tennis is not a Mickey Mouse sport, it's blood, sweat and tears every day."

Det utsagnet kan Aida Dahlen gå god for. Både treningsmengden hun legger ned og prolapsen hun kjemper for å holde i sjakk vitner om en sterk vilje og ditto kjærlighet til sporten.

Har mental trener

— Jeg nyter hvert øyeblikk jeg kan spille, og er utrolig takknemlig for de gode treningsforholdene jeg har gjennom Olympiatoppen. Apparatet rundt meg er også blitt mer profesjonelt med årene, påpeker hun.

Ved siden av tettere involvering fra landslagstrener Jan Bergersen har Dahlen hatt god nytte av mental trener Frank Abrahamsen. Han har hjulpet henne med øvelser for at hun skal bli mer tålmodig på banen.

— Jeg vil gjerne avslutte ballvekslingene kjapt, og jeg har en tendens til å "miste hodet" hvis jeg får mange poeng imot. Jeg er blitt bedre på dette, men det er nok her jeg har mest å gå på utviklingsmessig, innrømmer hun.

Gleden over å trene gjør at hun ser for seg å holde på med bordtennis resten av livet.

— Det er fullt mulig å være i verdenstoppen også om 20 år. Jeg håper jeg kan delta i flere OL, men jeg har ikke satt meg langsiktige resultatmål. Klarer jeg å spille mitt livs beste spill foran familien min og gode venner på tribunen i London, er jeg kjempegodt fornøyd, avslutter hun.

Idrettsfest for fulle hus

London er klar for ny idrettsfest. OL-feberen har ikke avtatt. Arrangørene melder om enorm interesse, og nesten alle billetter er utsolgt.

2,5 millioner billetter var lagt ut for salg, nesten alle er revet bort. Den siste uken har arrangørene frigjort ytterligere 45 000 billetter, i håp om å tilfredsstille etterspørselen.

– Det er første gang i historien at et Paralympics er utsolgt, stråler sjefen for London 2012, Sebastian Coe.

Arrangørene er over seg av begeistring over den enorme interessen. Men de er ikke overrasket.

– Nei, jeg har tidligere sagt at folk som kommer for å se Paralympics for første gang, vil bli «blown away».

De vil rett og slett miste pusten av fantastiske prestasjoner, og helt nye, spektakulære idretter.

Og i motsetning til de olympiske leker, vil arrangørene denne gangen frigjøre tusenvis av såkalte «day pass» – i to varianter: Den billigste gir adgang til selve Olympiaparken, mens den litt dyrere varianten i tillegg vil gi adgang til flere forskjellige idretter.

– Vi har bestemt oss for å gi folk en mulighet til å se og oppdage flere typer idretter. På de enkelte arenaene vil en firedel av billettene gå til dem som ønsker å se en spesifikk idrett.

– Resten av billettene vil være tilgjengelige for folk som ønsker å tråle igjennom flere idrettsgrener og øvelser i løpet av en dag, sier Paul Deighton i Londons organisasjonskomité (Locog).

Denne type billetter vil også være tilgjengelige på Excel-senteret, hvor det blant annet arrangeres bordtennis, judo, sittende volleyball, rullestolfekting og boccia.

I OL-parken vil man kunne se blant annet rullestol basketball, rugby, tennis –og fotball –både 5-a-side og 7-a-side.

Med over 4200 utøvere fra 165 land blir Paralympics 2012 verdens nest største idrettsarrangement dette året. 15 nye nasjoner deltar for første gang – og i likhet med de olympiske leker blir stadig nye idretter introdusert. Det konkurreres i 21 ulike idretter, og 499 gullmedaljer skal fordeles på de 11 dagene lekene foregår.

Det eneste som er trappet ned, er sikkerhetsopplegget. Forsvaret er på plass med rundt 3500 mann, i tillegg til en privat vaktstyrke på rundt 5000. Det er en tredjedel av hva det var under London 2012.