Det ble i dag klart at Orkla selger Elkem til kinesiske Bluestar for to milliarder dollar, rundt 12 milliarder kroner. Orkla holdt klokken ti tirsdag formiddag en pressekonferanse om salget.

— Vi er veldig fornøyd med å kunne kunngjøre dette salget i dag, sier konsernsjef Bjørn M. Wiggen til aftenposten.no.

Skjerpe fokuset

— Orkla har tidligere annonsert at vi vil fokusere konsernet mer. Etter at vi kjøpte Elkem i 2005 og investerte i Elkem og REC har vi blitt et veldig bredt konsern og vi mener det er tid for å skjerpe fokuset, sier Wiggen.

Han sier det har vært stor interesse for Elkem og at Orkla derfor valgte å selge nå.

Wiggen sier Orkla ønsker å styrke sine investeringer i kjerneområdene, som er SAPA og Orkla Brands.

— Salget gir oss finansiell fleksibilitet til å satse her, sier Wiggen.

Markedet er imidlertid ikke overbevist. Orkla-aksjen falt fra start og er etter en drøy times handel ned 1,48 prosent på Oslo Børs.

Orkla-aksjen var den eneste av de ti mest omsatte aksjene som falt.

Bra for Elkem

Wiggen sier salget er veldig bra for Elkem.

— Salget åpner også nye muligheter for Elkem med nye og større markeder i Asia. Bluestar er allerede en stor kunde av Elkem og vi mener det vil bli en trygg overførsel av selskapet.

Han sier videre at Orkla har fått forsikringer fra den nye eieren Bluestar om at de ønsker å bygge på dagens Elkem-organisasjon.

— Det er veldig viktig for oss at den nye eieren skal satse på Elkem.

Han mener kombinasjonen av Elkem og Bluestar vil være svært sterk.

— De vil ha finansiell styrke til å satse. Det er store muligheter i Asia. Kina er svært interessert i å satse på fornybar energi og Elkem er svært sterke på slik teknologi, spesielt innen solenergi.

Wiggen legger til at de må få godkjennelse fra myndighetene i Kina, men at de forventer at alt blir klart i løpet av første halvår i år.

- Ikke sagt de skal flytte

Elkem-direktør Helge Aasen mener at de nye eierne av selskapet i det store og hele vil beholde de norske virksomhetene.

— Mange er usikre på hva framtiden vil bringe, men vi har ikke fått noen signaler om at kineserne vil flytte ut virksomheten, sier Aasen til NTB.

Snarere enn at China National Bluestar vil flytte produksjonen, mener Elkem-direktøren at de nye eierne i det store og hele vil beholde de norske virksomhetene og bygge ut solenergivirksomheten videre i Kina.

De ansatte ser foreløpig ut til å ta nyheten med stor ro.

— Det er positivt at man har funnet eiere som er interessert å drive Elkem videre, sier daglig leder Frode Nummedal ved Elkem Bjølvefossen til bt.no.

Næringsminister Trond Giske mener vi må tåle utenlandske oppkjøp.

— Vi har investert 3.100 milliarder kroner i andre land, og da kan vi ikke være prinsipielt imot utenlandsinvesteringer i Norge, sier Giske til NRK.

Han understreker likevel at han mener det er viktig med et sterkt norsk eierskap i mange industribedrifter, særlig dem som er knyttet til kontroll over råvarer og energi.

— Det er jo begrunnelsen for et sterkt statlig eierskap. Det er også viktig å ha gode, norske private eiere. Samtidig må vi tåle at utlendinger investerer i Norge, sier han.

Landsorganisasjonen (LO) er bekymret for at det private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når store selskaper er til salgs, og foreslår et statlig eierkapitalfond.

— Salget av Elkem bekrefter LOs bekymring for at det norske private kapitalmarkedet er for svakt til å sikre norsk eierskap når viktige virksomheter er til salgs. Ofte er det slik ved større salg at det ikke er noe alternativ til utenlandsk kapital, sier LO-leder Roar Flåthen.