LILLESAND: Den unge Lillesand-kvinnen har så langt ikke ønsket ikke å la seg intervjue. Både Aftenposten og Fædrelandsvennen har truffet henne flere ganger, så sent som under oppseilingen til rettssaken i fjor høst.

Det var likevel ingen tvil om at hun gledet seg til å bli ferdig med rettssaken. Da dommeren, etter bare en halv times forhandlinger, utsatte saken på ubestemt tid, var hun tydelig meget skuffet og måtte trøstes av moren, Mette Øygarden.

Planlagt siden desember

Faren, Hallgeir Øygarden, ga etterpå klart uttrykk for at han ikke lenger hadde noen tro på at datteren ville få en rettferdig behandling i rettssystemet i Bolivia. Utsettelsen var, ifølge lokale medier, nærmest bestilt av en av de andre involverte i saken.

Allerede i dagene etter utsettelsen, i midten av desember, startet trolig planleggingen av flukten.

Planen som etter hvert tok form var enkel: Å ta etternavnet til et annet familiemedlem, få et nytt, norsk pass med det nye etternavnet og reise ut via et naboland.

Kommunisert på Facebook

20-åringen har de siste månedene holdt kontakt med venner hjemme i Norge via en venninnes Facebook-konto.

Hvorvidt det ligger noe dypere mening i meldingen som ble trykket den 27. desember:

"Baby come on and fly with me, as we make our great escape," (som også er en Jay Sean-sangtekst) skal være usagt, men meldingen er godt likt av to av 20-åringens venner hjemme i Høvåg.

Flere av vennene til 20-åringen har også brukt formuleringen "når du kommer hjem" i hilsener til henne de siste månedene.

På venninnens profil, som helt åpenbart har vært delt mellom 20-åringen og venninnen siden i fjor, strømmer det i disse dager inn gratulasjoner og varme klemmer til både 20-åringen og familien hennes.

I tillegg er det også opprettet en facebook-gruppe for alle som er glade for at hun har kommet hjem til Sørlandet.

Her er fb-meldinger som er tikket inn til 20-åringen det siste døgnet:

Faksimile: Facebook.

Henviser til advokaten

Hallgeir Øygarden ønsket mandag ikke å uttale seg om saken og henviste til datterens norske advokat, Carl Bore.

– Jeg tror ikke at det er noe tvil om at utsettelsen i desember sådde kimen til den beslutningen som ble gjort, sier Bore til Aftenposten.no.

– Har du hatt noen rolle i planleggingen av flukten?

– Slik jeg har forstått det, har min klient holdt meg utenfor dette. Det er langt utenfor min rolle som advokat å bidra til noe slikt.

8. februar ble det nye passet til 20-åringen utstedt av det norske konsulatet i La Paz i Bolivia. To dager senere informerte den norske ambassaden Bolivias utenriksdepartement om navneendringen og det nye passet. Fire dager senere var den unge kvinnen hjemme igjen i Lillesand.

Reagerer sterkt

Myndighetene i Bolivia reagerer sterkt på flukten:

– Jeg fikk høre om dette i går og trodde ikke mine egne ører. Jeg ser svært alvorlig på dette og vil nå kontakte Interpol for å kreve at den tiltalte blir arrestert i Norge, sier statsadvokat i Claudia Mancilla i Cochabamba til NRK.

Mancilla, som leder gruppen av statsadvokater som arbeider med kokainsaken, sier til NRK at hun vil ta i bruk alle midler for å få den norske kvinnen tilbake til Bolivia.

20-åringen og to andre, norske kvinner, er tiltalt etter den alvorligste narkotikabestemmelsen i boliviansk straffelov fordi politiet fant over 22 kilo kokain i bagasjen deres da de skulle hjem til Norge i mai 2008. Strafferammen skal være 33 års fengsel.