KRISTIANSAND: Statsministeren var hovedtaler da Vest-Agder Arbeiderparti begynte sitt årsmøte lørdag. Han begynte sin tale med å fortelle hvor mye han setter pris på politikerne fra Agder som har tillitsverv sentralt i partiet. Politisk rådgiver Trond Blattmann ble nevnt, det samme ble sentralstyremedlem Mette Gundersen.

Like ved av talerstolen satt tidligere stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland, som var dirigent for dagen. Han ble ikke nevnt. I første omgang.

Rørt

— Rolf Terje. Jeg glemte å nevne deg! Han er min gamle venn, og han har passet på Vest-Agder og industrien, jeg er glad i ham, og jeg tror han er glad i meg også, sa statsministeren, til stor latter fra salen.

Senere bekreftet Klungland det gjensidige forholdet:

— Jo, jeg er veldig glad i deg også, sa han.

— Jeg blir litt rørt når Rolf Terje sier at han er glad i meg. Så hvis du lover å ikke si det til Trond Giske, skal du få en klem av meg etterpå, sa statsministeren.

Skuffede politikere

Bakgrunnen for følelsesutbruddet var en mer alvorlig sak, nemlig at Agder for tiden verken har statsråder eller statssekretærer i den rødgrønne regjeringen. Stoltenberg vet godt at lokale Ap-politikere var skuffet etter valget, da en Agder-fri regjeringskabal var klar.

Han hadde likevel et eget budskap til årsmøtet.

— Jeg respekterer fullt ut at alle fylker er opptatt av å ha representanter i regjeringen. Men det er viktig å ikke tenke på regjeringen som representantskap. Jeg vil understreke at denne regjeringen gjør ting som er viktige for Agder, sa statsministeren.

- Hvem er fra Agder?

I tillegg viste statsministeren til forsvarsminister Grete Faremo, som opprinnelig er fra Bygland. Han trakk også fram Gina Lund fra Tvedestrand, som er statssekretær i Arbeidsdepartementet.

— Hvem er egentlig fra Agder? Vi skal anstrenge oss for å finne enda flere fra Agder, men dere må ikke overse de som allerede er der, som er, ja, en slags blandingsdyr fra Oslo og Sørlandet. De har ikke glemt hvor de kommer fra, og de tenker på Agder. Dere er mer til stede enn dere aner, sa statsministeren.

Andre hovedpunkter i hans tale var utfordringene han ser for seg fram mot neste valg. Stoltenberg listet opp arbeid til alle, en enda bedre velferdsstat og miljø som partiets viktigste saker fram mot neste valg.

— Det er dette vi skal drive med de neste fire årene. Så skal vi vinne valget i 2013 også, avsluttet han.