FLEKKEFJORD : 3. oktober 2009: Tre personer mister livet i en stor trafikkulykke på E39, ved avkjørselen til Flekkefjord. Åtte blir skadet. Brannvesenet får melding klokken 12.10, og ankommer ulykkesstedet etter ca. tre minutter. Først 36 minutter senere ankommer politiet.

— Det er et paradoks at de som er satt til å lede et skadested, ikke har noe krav til responstid for å møte opp når det virkelig gjelder. Jeg skjønner ikke at de får lov. Oppgavene til politiet forsvinner ikke selv om politiet ikke kommer frem til en ulykke. Da må andre utføre dem, sier brannsjef Svein Gunnar Larsen i Flekkefjord kommune til aftenposten.no.

Brannvesenet i Norge må forholde seg til krav til hvor raskt de skal være på plass etter nødmeldinger. I tettbygde strøk skal innsatstiden ikke overstige 10 minutter.

For ambulansene er det anbefalt at 90 prosent av befolkningen i byer skal nås innen 12 minutter.

Politiet har imidlertid ingen slike krav eller målsetninger hengende over seg.

”Vi har opplevd flere ganger at skadestedet er ferdig ryddet, og vi egentlig bare står igjen og venter på politiet,

brannsjef Svein Gunnar Larsen i Flekkefjord kommune

Bruker lengre tid

Tall Aftenposten har hentet inn, viser at politibemanningen er på vei nedover.

I de aller fleste distriktene er det blitt færre politifolk pr. innbygger. Dermed øker også responstiden, ifølge Knut Kværner, seksjonssjef i prosjektavdelingen hos Politidirektoratet.

— Dessverre er det ofte flaks som avgjør om vi er i nærheten når det skjer en ulykke. Selv om vi alltid prioriterer liv og helse har politiet i mange distrikter for få patruljer. De kan ofte dekke store geografiske områder, dermed vil også responstiden være svært variabel avhengig av hvor og når ulykken skjer, sier han.

Resultatet er altså at andre nødetater, som brannvesen eller ambulanse, ofte kommer først frem til et ulykkessted og må overta politiets oppgaver.

— Vi er blitt så vant til å utføre politiets oppgaver at vi snart ikke gidder å klage mer over det. Det er jo mer regelen enn unntaket at de når frem i akuttfasen, hvor det virkelig er behov for dem. Jeg oppfatter det som om politibemanningen er for lav i forhold til størrelsen på distrikter de er satt til å håndtere, sier brannsjef Larsen.

Må vente på politiet

Han viser til flere alvorlige ulykker i distriktet de siste årene.

— I altfor mange tilfeller opplever vi at politiet kommer frem når det hele er over. Vi har opplevd flere ganger at skadestedet er ferdig ryddet, og vi egentlig bare står igjen og venter på politiet. Slik kan det ikke være meningen at det skal være. Politiet burde helt klart hatt et krav til responstid for å håndtere sine oppgaver bedre, sier Larsen.

Flekkefjord ligger tett opp til E39, som i mange år har vært en ulykkesbelastet strekning. Larsen mener samspillet mellom nødetatene i akuttfasen på et ulykkessted er avgjørende for utfallet.

— Ved akutte hendelser trenger man alle de ressurser man har så raskt som mulig. Hver etat har sine oppgaver.

— Da sier det seg selv at vi ikke kan løpe rundt og være politi og ta eksempelvis personalia på involverte for politiet, eller dirigere trafikk fordi politiet er milevis unna.

Politisk prosess

Knut Kværner i Politidirektoratet er ikke fornøyd med dagens bemanningssituasjon for politiet.

— Vi må bare erkjenne at grunnbemanningen for politiet er for lav slik den er i dag. Men vi vil se en gradvis bedring, hvis målene til foreslått bemanningsplan og økte budsjetter følges i årene fremover. Men dette er en politisk prosess, ønsker man å nå målene med to tjenestemenn pr. tusen innbyggere må det også legges inn i politibudsjettene, sier han.

- Bør politiet ha krav til responstid?

— Vi ønsker ikke å bruke responstid som et måleinstrument for politiet. Politiet skal ikke ta de letteste ulykkene for å nå et mål om responstid. Sakens kjerne dreier seg om antall patruljer som er ute samtidig for politiet. Brannvesen og ambulanse sitter lokalisert på ett sted. Det er bare å kjøre ut når det skjer noe. Politiet sitter ikke ute og venter på at det skal skje noe.

- Svekker lang responstid troverdigheten til politiet?

— Helt åpenbart. Vi kan over tid ikke leve med en situasjon hvor politiet ikke når frem i tide og andre utfører politiets oppgaver. Det svekker tilliten til politiet når vi ikke er til stede når det forventes at vi skal være der. Men et krav om responstid vil ikke nødvendigvis løse dette, sier Kværner.