FARSUND: Det mener Andreas Bjørn Salvesen , bistandsadvokat for de etterlatte etter Syvert Knudsen. 17-åringen fra Lyngdal ble drept på Utøya.

"22. juli-tillegget" skal være en kompensasjon for belastningen de berørte vil bli påført i årene framover når terroren skal markeres.

Advokat Andreas Bjørn Salvesen. Foto: Eivind Kristensen

— Mine klienter er opptatt av å få mannen dømt, bli ferdig med erstatningen og begynne å glemme. Men glemme kan de aldri gjøre. Samfunnet har en interesse av å holde liv i dette på ulike måter, blant annet med markeringer hvert år. Det gjør at belastningen vil bli mer opprivende – oftere og over lengre tid – enn ved et vanlig drap. Dette i seg selv bør ha en verdi på 100.000 kroner, sier Salvesen til Fædrelandsvennen.

Flere tusen krav

På et møte mellom bistandsadvokatene i Oslo i november, ble det antydet at det vil komme mellom to og tre tusen krav om erstatning (for økonomisk tap) og oppreisning (erstatning for ikke-økonomisk skade).

Salvesen mener et "22. juli-tillegg" må komme på toppen av det den enkelte har krav på i utgangspunktet. Alene vil tillegget utgjøre flere hundre millioner kroner.

— Dette er lite penger målt mot de fem milliarder kronene i tap som Anders Behring Breivik har påført staten, sier Andreas Bjørn Salvesen.

Ved å tildele 100.000 kroner mer til alle, tror han flere vil føle at de har fått en tilfredsstillende sum, og dermed la være å klage på beløpet de tilkjennes.

Høyt nivå på utbetalinger

Voldsofferkontoret i Vardø bemannes nå for å behandle sakene etter terroren på Utøya og i Oslo. 170 bistandsadvokater jobber med å fremme krav på vegne av sine klienter.

Andreas Bjørn Salvesen bistår mor, far, stefar og to søsken etter Syvert Knudsen.

— Vi er nok alle enige om at vi befinner oss på et høyt nivå når det gjelder oppreisning etter terroren. Dette er en handling som er så grusom, og har gitt langvarig virkning for dem som var direkte berørt på Utøya og i Oslo – og for de pårørende hjemme, sier Salvesen.

Men nå foreslår han at regjeringen og Stortinget tar grep og sikrer ofre og etterlatte penger slik at de unngår påkjenningen med langvarig saksbehandling i byråkratiet og i rettsvesenet.

— Dette kan politikerne gjøre veldig elegant. De kan si: Dette vedtar vi, dette bevilger vi, og så er vi ferdige med denne saken. Dermed unngår vi alle advokatsalærene og 20 nye stillinger ved Voldsofferkontoret, sier Salvesen.

Følg nordsjødykkerne

Modellen har Salvesen hentet fra nordsjødykkerne. I 2004 vedtok Stortinget å gi dykkerne et skjønnsmessig beløp hver, uavhengig av hva de hadde rettskrav på.

Slik det legges opp til i dag, vil bistandsadvokatene måtte redegjøre for virkningene av terroren for den enkelte klient.

— Etter min mening settes advokatenes framstillingsevne på en unødvendig prøve. Den som klarer å beskrive dette mest tåredryppende, vil få mest penger, sier Salvesen.

To grupper ofre vil Salvesen holde helt utenfor et stortingsvedtak: De som mistet sin forsørger, og de som mistet inntekt – eller framtidig inntekt – på grunn av alvorlige skader. Disse bør få sine saker prøvet individuelt gjennom Voldsofferkontoret.