VEST-AGDER: I løpet av sommeren har over tjue sauer blitt drept av ulv i Agder. Onsdag besluttet Fylkesmannen å forlenge fellingstillatelsen til og med 30. september. Det er også besluttet å utvide tillatelsen til å gjelde to ulver.

Ingen nye observasjoner

— Vi hadde en situasjon i slutten av juli hvor Statens Naturoppsyn konkluderte med at det har vært to ulver i Agder, ettersom det ble registrert skader på husdyr to steder samtidig. Derfor har vi kommet frem til at det er like greit at skadefellingslaget har muligheten til å felle begge, sier viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Det interkommunale fellingslaget har de siste ukene gjort gjentatte forsøk på å spore opp ulven, men uten å lykkes. Lørdag 11. august var 16 mann i aksjon etter at ulven ble sett på Øyslebø.

Søndag opplyste leder for skadefellingslaget, Kjell Magne Larsen, at laget nå avventer nye observasjoner.

— Vi har ikke fått noen nye observasjoner etter at den ble sett i Øyslebø, sier rovviltkontakt Jon-Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn.

Nødverge

Fellingstillatelsen gjelder hele Vest-Agder og er gitt til skadefellingslaget. Dersom det oppstår en nødvergesituasjon med angrep på bufe eller hund kan ulven felles av andre.

— Når en ulv felles utenfor skadefellingslagets regi vil det automatisk gjøres en vurdering av om det var en nødvergesituasjon. Her vil det åpenbart kunne være glidende overganger. Om det dreier seg om nødverge må den enkelte vurdere før det handles, sier Punsvik.

Han ønsker ikke å kommentere om det går an å påberope seg nødverge dersom ulven ikke skader eller dreper et dyr.

— Den vurderingen er det ikke vi som gjør. Alle nødvergesituasjoner vil uansett bli underlagt et minimum av en politietterforskning, sier Punsvik.