KRISTIANSAND: — Hva vil statsråden gjøre for å hindre at urettmessige får tilgang til sensitiv informasjon på sykehus, og vil statsråden ta initiativ til at pasienter får beskjed i etterkant dersom de har blitt utsatt for ulovlig snoking, spør hun Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, ifølge Stortingets nettsider.

Spørsmålet kommer etter at NRK avslørte at en ansatt ved Sørlandet sykehus hadde snoket i flere pasientjournaler over en periode på tre år.

Kvinnen så på journalene over 400 ganger i løpet av perioden. Kvinnen ble først oppdaget etter at en medarbeider la inn en bekymringsmelding i det interne systemet.

Skei Grandes partikollega i Agder, fylkesleder Heidi Foyn Thomassen, mener det ligger en jobb i å begrense den informasjonen som er tilgjengelig i journalene.

— Jeg tror det viktigste er å holde den aller viktigste informasjonen åpen, mens alle andre opplysninger bør være en sak mellom pasienten og fastlegen.

Thomassen er også kritisk til at sykehuset ikke har informert om journalsnokingen til de pasientene som er berørt.

— Det burde være klar åpenhet rundt dette. De pasientene som er berørt, bør få informasjon om dette slik at de selv kan velge hva de vil gjøre med saken.

Pasient- og brukerombud Gunhild Solberg har tidligere uttrykt misnøye med at sykehuset har valgt å ikke politianmelde saken. Thomassen er enig, og mener avgjørelsen bør tas av politiet.

— At sykehuset skal bedømme om det er et lovbrudd er ikke bra. Det må være politiet som avgjør hvorvidt noe er et lovbrudd eller ikke, sier Thomassen.

Synes du tilgangen på pasientjournaler bør begrenses? Si din mening i debatten under.