KRISTIANSAND: Bystyrerepresentanten fra øya og Høyre er sterkt kritisk til at en hel bydel i Kristiansand mister strømmen to dager på rad – mens sola skinner og været er fint.

– Jeg kan forstå at det skjer feil, men ikke to dager på rad. Det må bety at kraftselskapet ikke har kontroll. Arbeidet de gjorde i går, har tydeligvis vært for dårlig. Da får de heller kalle inn ekspertise, hvis de ikke greier å ordne opp selv, sier Fjell.

Onsdag satte han over potetene halv fire, men de kokte aldri. Strømmen var borte fra klokka tre til ni. I dag torsdag er det like galt.

– To dager uten "potetser" er altfor galt. Agder Energi kan ikke skylde på vind eller snø eller linjefall. Dette er deres egen feil. Nå må de få ryddet opp.

Fjell mener en hel bydel ikke kan miste strømmen to dager på rad i 2011. Og klokka åtte er det en viktig fotballkamp på tv.

— Beklagelig

Realf Ottesen, konserndirektør informasjon i Agder Energi, forstår at Fjell er frustrert, men ber om forståelse for at strømnettet er et omfattende system.

— Det er beklagelig når det skjer feil, men strømnettet er et komplekst, sammensatt system. Feil oppstår, det er vi forberedt på. I dette tilfellet var det vanskelig å lokalisere feilen. Det er selvfølgelig kjedelig, men vi ønsker stabil strøm like mye som kundene, sier Ottesen.

Når det gjelder kvaliteten på Agder Energis arbeid, har Ottesen full tiltro til sine kolleger i felten.

— I tilfeller som dette så stoler vi på våre egne folk. I dette tilfellet så var det flere ting som gikk galt samtidig. Det var en rekke svake punkter i systemet som ble berørt, og det var nok et sammenfall av tilfeldigheter som gjorde at det ble som det ble, sier Ottesen.

— Men hvis det er feil vi ikke finner ut av så er det klart vi rådfører oss dersom vi ser at det er nødvendig, legger han til.

Ottesen opplyser at strømmen nå skal være tilbake og feilen rettet.

Luftnettet har skylda

Ifølge Vidar Jakobsen, direktør nettstyring i Agder Energi, ligger problemet i at strømnettet på Flekkerøy går via luftnettet, altså gjennom høyspentmaster. I de fleste andre bydelene går strømnettet i kabler under bakken.

— Vi er plaget med saltråke. Sjøsprøyt og salt legger seg på isolatorer, og når det da kommer regn så trekker dette nedover og blir ledende. Det er da vi får problemene, sier Jakobsen.

Ny løsning på vei

Men det er håp i sikte. Jakobsen sier det lenge har vært planlagt en nedbygging av strømnettet. Nå nærmer det seg en løsning.

— Det er planer om å bygge ned luftnettet i kabel. Vi venter på en sykkel og gangvei - planen er å legge kabelen under denne. Det har tatt litt tid, ettersom vi har måttet vente på kommunen, men nå har kommunen hatt oppstartsmøte så løsningen er ikke langt unna, sier Jakobsen.