KRISTIANSAND: — Vi følte oss litt som havets helter da vi kom. De synes det var veldig gøy at «Elias-båten» (barnefilm-figur, red. anm.) reddet dem, sier Ian Martin Reed, skipper på redningsskøyta «Egil J. Nygård», til fvn.no.

Klokken 10.43 tirsdag fikk han en telefon fra skipperen av den 33 fots ombygde livbåten. Båten hadde fått motorstopp mens turfølget på 26 barn fra 1. til 4. trinn og tre SFO-ansatte var på vei ut for å trekke krabbeteiner.

— De var da et par hundre meter fra skjærene Skjede nordøst for Flekkerøya. Det blåste litt, men det var god klaring, sier Reed.

Fiskebåt passet på

Siden det var såpass mange barn om bord, ba Reed Tjøme radio om å lokalisere båter i nærheten for å sjekke at alt gikk greit frem til redningsskøyta var på stedet. En fiskebåt fra Flekkerøya til havaristen, og «Egil J. Nygård» var fremme etter en halv time.

Reed understreker at situasjonen aldri var dramatisk.

— De var i en stor og god båt. Alle hadde redningsvester, og det var veldig rolig ombord. De voksne hadde god kontroll, sier skipperen.

— Det var ikke kritisk, men hadde de måttet vente en halvtime lengre, kunne de ha drevet på Skjede-holmene, sier han.

Redningsskøyta slepte båten inn til Auglandsbukta.

Vil fortsette med båtturer

Daniel Håkestad, rektor ved Åsane skole, er fornøyd med hvordan voksne og barn taklet situasjonen.

— Skipperen ringte meg med én gang og fortalte hva som hadde skjedd. Elevene var rolige og veldig flinke. Man kan aldri garantere seg mot at en båt får motorstopp, sier han til fvn.no, og legger til at alle foreldrene er orientert om det som skjedde.

Han mener skolen kommer til å fortsette med båtturer som før etter hendelsen.

— Det er noe med å gi barna opplevelser også, så lenge barnas sikkerhet er ivaretatt. Vi kan ikke bare holde oss innenfor skolens områder, sier han.