KRISTIANSAND: Etter et samlivsbrudd mellom mannen og hans kone bestemte retten at 42-åringen skulle ta hånd om to av barna, mens mor skulle ha en sønn boende hos seg.

Etter at far hadde hatt alle barna samlet en helg i februar i fjor, tok han barna meg seg til Tyskland. Der oppholdt han seg på forskjellige adresser. Sønnen mistet fire måneder av skolegangen.

Barnefaren ble tiltalt for bortføringen, og i retten ble han funnet skyldig. Av straffen på seks måneders fengsel, ble halvparten gjort betinget.

Uro i familien

Det har oppstod uro i familien i etterkant av bortføringen, fordi barna la skylden på mor for at far kunne risikere å komme i fengsel

Retten har i dommen lagt vekt på at det er viktig å sende et signal til barna om at den måten far har opptrådt på ikke er akseptabel. I dommen blir det også opplyst at far kan ha viglet opp barna i forhold til mor, slik at det har oppstått konflikter som har endt med at ingen av barna ville besøke moren.

Rett og galt

"...på den andre siden vil en ubetinget reaksjon sende signaler til barna om at farens handlinger er helt uakseptable. Dette vil kunne være med på å skape en klarere forståelse hos barna for hva som er rett og galt i denne sammenhengen", heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Etter at far og barna kom tilbake til Norge ble alle akuttplassert av barnevernet. Bakgrunnen for dette var at barna gikk til fysisk angrep på mor. De to eldste er fortsatt plassert utenfor hjemmet, mens gutten som ble bortført er tilbake i mors omsorg.