KROPPEN MONTERES: Selve skulpturkroppen til Sjøfartsmonumentet monteres i Nodeviga i Kristiansand. Kroppen og lyslykten ankom på lekter, og ble fraktet rundt Odderøya fra området ved Fiskebrygga. Tidlig mandag morgen kom et vogntog fra Sverige til Kristiansand med delene. Foto: Tore-Andre Baardsen
KUNSTNEREN I SVING: Kunstner Thomas Nordström (til venstre) er i ferd med å montere skulpturkroppen fast i fjellet. Til høyre står Bjørnar Martinsen, skipper og kranfører på lekteren til Skjærgårsbygg, som fraktet Sjøfartsmonumentet ut til Nodeviga. Foto: Tore-Andre Baardsen
BÅTER FRA BYEN: 64 skip, som har tilknytning til Kristiansand, er preget inn i selve kroppen til Sjøfartsmonumentet. Skulpturkroppen er i rustfritt stål. Foto: Tore-Andre Baardsen
IVRIG MONTØR: Thomas Nordström deltok aktivt i monteringen av Sjøfartsmonumentet. Foto: Tore-Andre Baardsen
FORNØYD: "Fyrtårnet" er montert, og kunstner Thomas Nordström er fornøyd. Verket er produsert av Nordström og Annika Oskarsson, begge fra Sverige. Foto: Tore-Andre Baardsen

KRISTIANSAND: — Ved 07-tiden i dag tidlig ankom det et 19 meter lang vogntog fra Bromma i Stockholm, forteller Karl Petter Rødstøl, landskapsarkitekt og rådgiver i Parkvesenet i Kristiansand kommune.

Vogntoget var lastet med delene til det splitter nye Sjøfartsmonumentet, som skal hedre sjøfolk som har mistet livet til havs og samtidig markere Kristiansand som sjøfartsby.

Se video nedenfor og bildeserie øverst i saken!

MontertMandag morgen ble delene lastet over i en lekter og fraktet rundt Odderøya til Nodeviga, der det åtte meter høye monumentet ble montert i løpet av et par timer. De svenske kunstnerne Annika Oskarsson og Thomas Nordström har produsert "fyrtårnet". Thomas Nordström var selv til stede for å montere verket.

— Det er alltid spennende å se om ting passer eller ikke, sier kunstneren, før han krabbet inn i en liten luke på siden av skulpturkroppen, for å skru til mutterne til skruene som holder monumentet fast i fjellet.

- Fantastisk

Deretter ble selve toppen av skulpturen heist på plass, en lykt av laminert glass, med bilder av 16 ulike hav.

— Dette føles veldig bra. Det er jo fantastisk. Det har vært gøy å realisere en slik ide, hele prosessen har vært spennende. Alt fra å vinne konkurransen til å utforme et sjøfartsmonument, forteller Nordström, som er svært fornøyd med plasseringen i Nodeviga.

Med lys

I selve skulpturkroppen er det preget inn 64 båter, som har en tilknytning til Kristiansand. Monumentet er en lysskulptur.

— Dette ser veldig bra ut, over all forventning. Dette blir et monument vi kan være stolte av, sier Pål Karsen Kristensen, rådgiver ved kulturdirektørens stab i Kristiansand kommune.

FYRLYKT: Toppen av skulpturen, selve "fyrlykten", heises på plass. Lykten er laget av laminert glass, og har bilder av 16 ulike hav i verden. Foto: Tore-Andre Baardsen

Han er litt usikker på når det skal settes lys i monumentet. Den offisielle åpningen er nemlig ikke før 21. september. Mandag var imidlertid elektrikere på plass for å gi skulpturen strømtilgang.

150-års jubileum

Det er i forbindelse med Christianssands Sjømandsforening sitt 150-års jubileum at det nå er reist et monument. Prislappen er på rundt 2,5 millioner kroner. Foreningen har bidratt med litt over en million kroner, med kostnadene til selve monumentet. Private sponsorer, Kristiansand kommune og fylkeskommunen dekker de resterende utgiftene.

— Sjømandsforening har vært opptatt av at monumentet skulle være en hyllest til sjøfolkene. Båtene som er preget inn i skulpturen har vært hjemmene våre, sier Viggo Olsen, medlem av Sjømandsforeningen. Mandag hadde han møtt fram for å se monumentet reise seg. Olsen har selv seilt på tre av båtene som er preget inn i skulpturen.