KRISTIANSAND: — Dette var bra. Ny seier til Kleppe i bystyret, kommenterte Kleppe etter at forslaget han står bak fikk bred støtte i Kristiansand bystyre onsdag kveld.

Den sjeldne alliansen tok utgangspunkt i at Samferdselsdepartementet har godkjent at beboere i to boligområder i Trondheim skal slippe å betale bomavgift.

Rundt 250 husstander på Være og Klett skal slippe å betale bompenger, siden de må dette for «å nå skoler, barnehager og andre servicefunksjoner». Tidligere har også beboere i et område i Stavanger oppnådd fritak.

Etter debatten i Kristiansand bystyre vil forslaget trolig bli sendt til Konseptvalgutredningen, som også ser på plasseringen av bommene.

Dermed tyder alt på at Kristiansand står foran en større diskusjon om hvor bommene skal plasseres. De skal samle inn 1,5 milliarder frem til 2017, først og fremst for å finansiere ny Vågsbygdvei fra Kolsdalen til Lumber.

Fremskrittspartiet foreslo i samme debatt å flytte bommene ut til kommunegrensene. Dette fikk ikke medhold.

Sendte til departementet

Trondheim søkte opprinnelig Vegdirektoratet om fritaket. Direktoratet syntes saken var vanskelig, og sendte den til Samferdselsdepartementet, som avgjorde saken i vår.

Etter vedtaket om fritak i Trondheim 30. april opplyste Åge Jensen i Vegdirektoratet til Aftenposten.no at det har vært «ganske mye trøkk» rundt bompengene i Trondheim.

— Vi får se om begrunnelsen i denne saken vil skape enda mer debatt, men det er for så vidt ikke noe nytt at bompenger fører til diskusjoner, sa Jensen, som likevel mente at fritaket er ekstraordinært.

— Det er et uvanlig vedtak, noe som også gjenspeiles i at departementet behandlet søknaden, sa han.

- Vil dette kunne skape presedens for lignende tilfeller i andre deler av landet?

— Det kan nok komme press fra andre steder nå som det er åpnet for fritak i disse to områdene, men vi har ikke tenkt å åpne for et generelt fritak på grunnlag av de føringene departementet har lagt, sier Jensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SJELDEN ALLIANSE: Vidar Kleppe i Demokratene og Aase Paulsen i Arebiderpartiet var fornøyd med støtten i bystyret i Kristiansand onsdag kveld. (Foto: Kristin Ellefsen) Foto: Kristin Ellefsen

Søkte med Stavanger som utgangspunkt

Prosjektleder Henning Lervåg i Trondheim kommune opplyser til Aftenposten.no at han ikke tror det vil bli veldig mye debatt rundt vedtaket.

— Det er ikke så mange boligområder i Trondheim som er i en slik situasjon. Derfor forventer vi heller ikke at det vil komme mange henvendelser fra folk som mener seg urettferdig behandlet, sier han.

I Stavanger-området er det tidligere innført fritak fra bompenger med lignende begrunnelse, men dette var trolig det eneste tilfellet i landet fram til da.

— Det var med utgangspunkt i fritakene i Stavanger Trondheim kommune valgte å søkte, sier Lervåg.

- Vi har ikke gratis bompassering!

  • Og til alle dere som hører oss på radio: Vi i bystyret har ikke gratis bompassering, sa KrFs gruppeleder Jørgen Kristiansen på onsdagens bystyre.

Utsagnet hans kom høyt og tydelig under bompengedebatten i Kristiansand bystyre onsdag kveld.

Først undret han seg over at Trondheim har klart både å oppnå rushtidstilskudd, selv om kommunen ikke skal ha høyere bomavgift enn maksimalt 20 kroner. I Kristiansand kan prisen bli langt høyere, som kjent. For det andre undret han seg over at Trondheim også hadde klart å få beboere som bor kjelkete til slippe bomavgift.

Men det som skapte mest oppmerksomhet i Kristiansens innlegg var svaret til innlegg på fvn.no.

— En person skrev at han hadde hørt at alle bystyrets representanter går gratis gjennom bomringen. Det kan jeg avkrefte, sa Kristiansen, til almenn munterhet.

Hva mener du? Si din mening i debattfeltet under.