KRISTIANSAND: 41-åringen ble offer for en av flere alvorlige ulykker ved Lenefjorden. På ettermiddagen 28. september 2006 ble han truffet av en svensk trailer, kjørt av en polsk sjåfør.

Tre av trailerens trekkhjul var blanksiltte, mens det fjerde hadde en mønsterdybde på 0,9 millimeter. Kravet er 1 millimeter.

— Polske arbeidstakere tar alle slags jobber de får tak i, sa sjåføren i politiavhør etter ulykken.

Alvorlig skadet

Mannen som ble truffet fikk en hjerneskade og brudd i en nakkevirvel etter ulykken. Han sitter nå i rullestol og er delvis lam. Han ble fullstendig pleietrengende etter ulykken og har problemer med å snakke.

Mannen mener han ikke har fått erstatningen han har krav på, og har saksøkt forsikringsselskapet der traileren var forsikret.

— Han har hatt et stort inntektstap siden han ikke lenger kan jobbe. I tillegg trenger han hjelp til alt, og vil ha utgifter til ting som å komme seg på ferie og ha sosial omgang med andre mennesker. Dette er utgifter det offentlige ikke dekker, sier mannens prosessfullmektig, Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin.

Han mener 13,8 millioner er et rimelig krav for en person som bare var 35 år da ulykken skjedde, og som vil ha store utgifter i årene som kommer og som vil gå glipp av betydelige inntekter siden han ikke kan være i arbeid.

— Kathrine Bråtane fikk 11,5 millioner i 2002. Dette er ikke et spesielt høyt krav.

41-åringen har også bygd om boligen der han bodde da ulykken skjedde og i årene etterpå. Utgifter på én million krever han at forsikringsselskapet dekker.

Konflikt

Forsikringsselskapet mener på sin side at mannen har motsatt seg hjelp fra kommunen. Helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Lars Dahlen, bekrefter i tillegg at det har vært vanskelig for kommunen å yte mannen hjelp. De ansatte har ikke villet besøke mannen siden de føler seg utrygge.

— Det stemmer at det har vært et dårlig samarbeidsklima, men det har ikke betydning for utmåling av erstatning. Det han krever at denne erstatningen skal dekke er utgifter som de offentlige uansett ikke ville ha dekket, sier Christian Lundin.

Det gjelder eksempelvis utgifter mannen vil ha til ferie.

— Både på ferier og andre reiser må mannen ha med seg en hjelper. Det er utgifter kommunen ikke betaler for, sier Lundin.

Grovt uaktsom

Den da 35 år gamle mannen var på en jobbreise da ulykken skjedde. Traileren som traff ham kjørte for det svenske selskapet Andreasons Akeri AB i Sverige.

Den polske sjåføren ble i 2007 dømt for å ha handlet grovt uaktsomt. Han fikk en fengselstraff på 60 dager, måtte betale 50.000 kroner i oppreising og fikk førerkortet inndratt i ett år.

Forsikringsselskapet kan reise regresskrav mot eieren av traileren, men Terje Marthinsen, som representerer forsikringsselskapet, kan ikke si noe om det har skjedd i dette tilfellet.

Mener trafikkoffer motsetter seg hjelp

Forsikringsselskapet Trygg-Hansas prosessfullmektig, Terje Marthinsen, sier at de ikke er uenige i at 35-åringen skal ha erstatning. De har allerede gått med på å betale i overkant av fire millioner.

— Dette er en tragisk sak. Det er ingen som ønsker å havne i denne situasjonen, og vi er enige i at han skal ha en betydelig erstatning. Det vi er uenige om er størrelsen på erstatningsbeløpet, sier Marthinsen.

Ifølge Trygg Hansa har nemlig 41-åringen motsatt seg hjelp fra kommunen og har heller ikke søkt på offentlige ytelser han kan ha krav på. Da vil ikke forsikringsselskapet gå inn og dekke disse.

— Det viktige, prinsipielle spørsmålet her er at den skadelidde har sagt fra seg retten til offentlige ytelser og i stedet krever at forsikringsselskapet betaler for dette, sier Marthinsen.

Han legger til at han er enig i at den skadede skal få dekket tjenester som gjør ham i stand til å opprettholde et vanlig liv, men det vil i så fall være tjenester som det offentlige ikke dekker.

Partene er også uenige om hvor mye 41-åringen har hatt i inntektstap.

— Men det er mer en teknisk uenighet som vil bli løst i løpet av saken, sier Marthinsen.