MANDAL: Hun føler at den eviglange uroen etter lokalvalget går ut over det næringspolitiske arbeidet.

— Og vel så viktig: Folk utenfor kommunen spør meg om hva som skjer, hvorfor det krangles slik, forteller Hartmann Helleren.

Mandag sprakk nyheten om at KrF-ledelsen i Mandal visste lenge før Tore Askildsen ble konstituert som ordfører at Bodil Ruud ville trekke seg fra KrF og bli uavhengig. Flere krevde at Askildsen skal gå av.

Denne saken kommer på toppen av et svært turbulent år etter lokalvalget.

— Ordføreren er i praksis kommunens næringssjef. Han leder i tillegg Mandals næringsutvikling som er et samarbeidsforum hvor kommunen og næringslivet møtes. Vi merker godt at makten sitter i bystyret og ikke hos ordføreren, sier Hartmann Helleren.

Byen har også opplevd at Aps Linda Verdal trakk seg fra styret for turistkontoret i Lindesnesregionen på grunn av dårlig samarbeidsklima med Høyres Sven Seljom.

— Slikt skaper usikkerhet og uforutsigbarhet i byen. Nå må lokalpolitikerne innse at bystyret er sammensatt som den er. Finn en måte å jobbe sammen for byen vår, sier Hartmann Helleren.

Bekymret for Mandal

Førsteamanuensis ved UiA, Jon P. Knudsen, er like bekymret for det som skjer i mandalspolitikken.

— At det fortsatt er bråk i byen over et år etter lokalvalget skader ikke bare byen, men også hele lindesnesregionen som sådan. Fokuset på de store, tunge sakene stopper opp, sier Knudsen.

Han sier at mandalspolitikerne er nødt til å løfte blikket.

— Særlig de partiene som ikke fikk den ordføreren de ønsket seg bør slutte med sitt markeringsbehov overfor mindretallet. I stedet bør de jobbe og samarbeide sammen med resten av bystyret, sier Knudsen.

Vingeklippet

Han understreker at politikk handler om brytninger – om å være uenig.

— Det som skjer i Mandal er at man ikke klarer å legge bak seg stridighetene etter valget. Nå burde bystyrets flertall akseptere hvem som er ordfører og slutte med å vingeklippe ham som et takk for sist, sier Knudsen.

Også lederen av Fagforbundet i Mandal kommune, Kristin Vinsjevik, ber om ro.

— Politikerne må huske at de har et arbeidsgiveransvar for mange ansatte. Da burde de gå foran og ikke slenge dritt om hverandre, men heller ha fokus på kommunes beste, sier hun.