FLEKKEFJORD: Brannvesenet i Flekkefjord kjempet søndag kveld mot to branner. En ved Gyland og en ved riksvei 44 ved Langevann.

— Vi har ikke kontroll på noen av brannene. Det brenner fremdeles godt og vi vil ha folk ute i natt, opplyser Ole Kristian Olsen ved Brannvakta i Flekkefjord klokken 23.35. Man har ikke oversikt over hvor store områder det er snakk om, men kratt- og skogbrannen i Gyland var i en periode farlig for hus og hytter i områdene Øysæd og Listøl. Det ble derfor tilkalt et helikopter for å bistå med slukningsarbeidet. Helikopteret var i luften mellom klokken 21.00 til 22.00. Det skal ikke være fare for at flammene skal nå frem til noen hytter eller hus i natt.

— Helikopteret vil returnere i morgen tidlig, forteller Olsen.

Langevann

Det brenner også kraftig ved Langevann, men der har ikke flammene vært til fare for noe bebyggelse.

— Så vi kommer nok til å ha hendene full i timene som kommer og ut over natten, fortalte underbrannmestere Tor Presterud i Flekkefjord brannvesen til fvn.no klokken 21.00. Da var det meste av ressurser ute for å forsøke å få kontroll på brannene fortest mulig, men man har foreløpig valgt å ikke kalle inn sivilforsvaret for å hjelpe til i arbeidet.

Etter det fvn.no kjenner til skulle et to mål stort område ved Gyland ha vært svidd av ved 16.45-tiden. Brannområdet ligger inne på heia, en time fra folk.

Melding om første brann klokken 14.50

Politiet fikk melding om brannen ved Langevann klokken 14.50. En drøy time senere ble det varslet om en ny skog- og krattbrann i kommunen, nærmere bestemt Gyland.

Brannvesenet var på vei til brannen i Gyland, men fikk da melding om brann i et boligområde ved Søyland, og snudde da denne ble prioritert. Her ble flammene raskt slukket, og man er nå altså på vei til Gyland igjen.

Men det er ved Langevann at situasjonen er mest prekær akkurat nå. Det skal brenne helt inntil veien, og politiet dirigerer trafikken på stedet.

Etter det fvn.no kjenner til ønsker brannvesenet nå å stenge veien der det brenner.

Ifølge operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Frank Solås, er det en del trafikale problemer ved stedet som gjør at brannvesenet ikke får gjort jobben sin fullt ut.

— Vi forsøker å hjelpe til fra politiets side. Om dette skyldes skuelystne eller hva, vet jeg ikke, sier han til fvn.no.

Meteorologisk institutt varslet søndag morgen om stor fare for lokale gress- og lyngbranner i sørlige strøk østafjells, særlig i Agder og Telemark.

Kan være påsatt

I tillegg til brannene ved Gyland, Langevann og Søyland er det blitt meldt om seks tiløp til branner langs fylkesveien mellom Sokndal og Lund. På spørsmål om dette betyr at man har mistanke om at brannene er påsatt svarer brannsjef Svein Gunnar Larsen følgende til Avisen Agder:

— Det sier ikke jeg, men det er jo lov å tenke sitt.

fvn.no kommer tilbake med mer