KRISTIANSAND: Kristiansand kommune har fått varsel om at 2500 av de totalt 6000 ansatte kan bli tatt ut i streik fra og med onsdag 2. juni.

— Dette oppleves som en unntakstilstand, sier fungerende rådmann i Kristiansand, Kristin Tofte Andresen.

I ettermiddag gikk kommunens beredskapsgruppe gjennom de nye streikevarslene. Og konklusjonen er klar.

— Dersom streiken fortsetter er det slutt på all skolegang fra og med onsdag. Det samme gjelder de aller fleste barnehagene, sier Andresen.

Den fungerende rådmannen betegner streikevarselet som en betydelig opptrapping og mener situasjonen er spesiell.

- Byens befolkning vil merke dette ganske tydelig. Bare det at det tas ut renholdsarbeidere og vaktmestere betyr at idrettshallene i bydel vest blir umulige å bruke fra onsdag. I tillegg blir Enhet for behovsvurdering og tjenestetildeling (EBT) sterkt rammet. Vi kommer bare til å kunne behandle søknader om helt øyeblikkelig hjelp, sier Andresen.

I dag er 970 kommunalt ansatte tatt ut i streik. Fra og med onsdag kan altså tallet øke til 2500. — Vi som er igjen i kommuneldelsen møtes to ganger om dagen for å få oversikt over hvor det brenner mest. Vi håper for eksemel på å få overiskt over hvilke barnehager som fortsatt blir i stand til å gi et tilbud fra og med onsdag, sier Andresen.

Ved Sørlandet syukehus, Kristiansand (SSK) og rehabiliteringsavdelingen på Kongsgård, er det varslet uttak av 100 nye medlemmer førstkommende onsdag. 103 organiserte i UNIO/Spekter er allerede tatt ut i streik ved SSK og Kongsgård.

- Vi mener uttaket sikrer en forsvarlig drift, sier streikeleder Ingunn Abildgaard i UNIO/Spekter Kristiasnand

Også fagforbundet har varslet en opptrapping av streiken fra og med onsdag.

— Vu tar ut 674 nye medlemmer dersom streiken fortsetter, sier Erna Johannessen, streikeleder i Fagforbundet, Vest-Agder.

— Vi tar blant annet ut vaktmestre og renholdspersonell ved flere skoler og barnehager, sier Johannesen.

Fagforbundet har allerede 603 medlemmer i streik.

Foto: Arkiv