KRISTIANSAND: Etter lang tids spaning, telefonavlytting og etterretningsarbeid, ble syv personer pågrepet da politiet beslagla nesten 15 kilo amfetamin gjemt ved en tursti ved Grimsvannet i Vågsbygd.

En slik mengde amfetamin har en gateverdi på cirka seks millioner kroner. De syv tiltalte fikk en samlet ubetinget fengselsstraff på 66 år i tingretten i mars 2009. ## Anket til lagmannsretten

Alle de tiltalte anket til lagmannsretten. For to av de syv er saken endelig avgjort. En tiltalt er senere avgått ved døden. For fire andre er skyld og straff delvis uavklart.

Høyesterett opphevet i forrige uke en fellende dom fra lagmannsretten for tre av de domfelte. For en tiltalt er dommen opphevet fordi et notat fra etterforskningen ikke ble lagt ved dokumentene i saken.

For to andre er dommen opphevet på grunn av juridiske uklarheter i lagmannens rettsbelæring til juryen.

Faksimile, Fædrelandsvennen 4. april 2008.

Angrep forsvareren

Da lagmannsretten behandlet saken i juni i fjor gikk den ene tiltalte, en 39-åring fra Kristiansand, fysisk løs på sin forsvarer etter et rettsmøte. Dermed trakk forsvareren seg fra den pågående saken.

Senere har advokaten gått inn i sin forsvarerrolle igjen og saken har vært til ny behandling.

Saken mot en annen 39 år gammel mann fra Kristiansand ble utsatt i juni i fjor, og kom senere opp til behandling i fjor høst.

Da ble 39-åringen kjent skyldig av juryen, men de juridiske dommerne satte med to mot en stemme denne avgjørelsen til side. Dermed må straffesaken opp til behandling på nytt i lagmannsretten som meddomsrett med tre juridiske dommere og fire legdommere.

Hovedmannen døde

Da lagmannsretten behandlet saken første gang i juni i fjor kunne ikke den hovedtiltalte kosovoalbanske mannen møte på grunn av store helsemessige problemer.

Han tilsto på slutten av behandlingen av straffesaken i tingretten at han stod bak kjøp og salg av narkopartiet for en million kroner, fordi sønnen tilstod å ha bistått med å få fraktet narkotikaen til Kristiansand.

Kort tid etter lagmannsrettens avgjørelse døde denne mannen.

Det er sønnen og en kompis som har fått medhold av Høyesterett til å få saken behandlet på nytt fordi det ble skapt uklarheter om de to skjønte at det var amfetamin som skulle bringes til Kristiansand.

Saken prøves på nytt

En 36 år gammel kosovoalbaner får også saken prøvd på nytt i lagmannsretten fordi et etterforskningsdokument fra tollvesenet om avsjekking av trailere som kan ha brakt narkotikaen til Drammensområdet, før stoffet havnet i Kristiansand, ikke var vedlagt dokumentene.

36-åringen ble dømt fordi han var sjåfør til hovedmannen da narkopartiet ble hentet.

AMFETAMIN: Deler av beslaget på nesten 15 kilo amfetamin fra turstien i Vågsbygd. Foto: Politiet.