KRISTIANSAND/OSLO: Etter pågripelsen av 17-åringen mandag, ble flere sjikanerende meldinger lagt igjen på 17-åringens profil på nettsamfunnet Nettby. I et av innleggene ble han ønsket død, og flere meldinger kunne oppfattes som truende.

Onsdag ble flere av meldingene gjengitt i en artikkel på sornett.no. Nettavisen drives av journalistikkstudenter ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand.

Nettsaken ble etter hvert oppdatert med at Rune Røsten, sjef for Nettby, ble konfrontert med sjikanen. Han fjernet da meldingene fra nettsamfunnet.

Likevel ble de sjikanerende meldingene liggende på Sørnett.no.

P4.no valgte å sitere meldingene på Sørnett, etter at profilen på Nettby var slettet. NRK Sørlandet valgte ikke å sitere meldingene, men brukte Sørnett som kilde for sin sak.

— Burde vært fjernet

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener at Mediehøgskolen Gimlekollen ikke burde publisert de sjikanerende meldingene. Han leste nettsaken som gjenga meldingene torsdag.

— Det er unødvendig etter min oppfatning. Her burde Vær Varsom-plakaten blitt fulgt. Det ville vært tilstrekkelig å formidle at 17-åringen blir kraftig sjikanert og at han ble ønsket død.

Kokkvold mener det positive med saken er at Rune Røsten tok redaktøransvar, beklaget og fjernet meldingene.

— Men Mediehøgskolen burde ikke publisert saken, før de hadde fått kontaktet kontakt med Rune Røsten. De påkaller unødig leserinteresse ved å vinkle på de sjikanerende meldingene, påpeker han.

- Nå er de sjikanerende meldingene fjernet på Nettby, men flere av dem ligger fortsatt på sornett.no sine sider. Hva synes du om det?

— Meldingene burde vært fjernet, sier han.

- Kan bli en belastning

På spørsmål om det er riktig å gjengi hets og trusler skrevet i nettsamfunn, sier Kokkvold følgende:

— Det må vurderes om dette har noe i det offentlig rom å gjøre. Av og til er det ikke bare pressens rett, men også i noen tilfeller pressens plikt å fortelle om dette, slik at de ansvarlige blir gjort oppmerksomme på hva som foregår.

Kokkvold mener at journalister må ta inn over seg at de kan påføre andre større belastninger ved publisering av hets.

— Hvis man finner et lite besøkt nettsamfunn hvor det er innlegg med grov sjikane, så må det vurderes om det er et poeng å bringe dette videre. Da vil jo formidleren av sjikanen indirekte kunne påføre den det gjelder større belastninger, påpeker generalsekretæren.

- Ønsket å gjengi sjikanen konkret

Audun Stølås er høgskolelektor for nett og papir ved Mediehøgskolen Gimlekollen. Han er ansvarlig redaktør for nettartiklene som publiseres på sørnett.no.

— Det er sterke ting vi publiserte. Vi tenkte vi skulle formidle det som skjer på nettet. Vi ønsket å fortelle om sjikanen og truslene, og gjengi dem konkret, sier Stølås.

- Er det et dilemma at sjikanen er fjernet fra Nettby, mens de sjikanerende meldingene fortsatt kan leses på Mediehøgskolens nettavis?

— Det kan jo tenkes. Det er jo alltid et dilemma, mener Stølås

- Kan publisering av sjikane og hets gjør vondt verre for den det gjelder og familien rundt vedkommende?

— Det gjelder jo veldig mye i denne verdenen vi lever i, sier Stølås.

- Per Edgar Kokkvold mener de sjikanerende meldingene bør fjernes. Hva synes du om det?

— Det er jo interessant. Vi har lagt oss på en linje hvor vi vurderer situasjonen fortløpende.

- Er det aktuelt å fjerne meldingene nå?

— Ja, vi vurdere dette fortløpende. Vi må vurdere om vi tok feil da vi publiserte dette første gang. Det kan hende vi tar en ny runde på dette nå. Det er få fasitsvar og mange enkeltvurderinger i journalistikkens verden, understreker Stølås.

De sjikanerende meldinger lå ute på Mediehøgskolens nettavis til rundt klokken 12 torsdag. Meldingene er nå fjernet fra nettsaken.