SØGNE: Fredag morgen frontkolliderte to biler på E 39 i Søgne. Tilstanden er i kveld stabil for de involverte.

— Det er litt overraskende egentlig, for ulykken skjedde på en veldig oversiktlig strekning. Veiens utforming skulle ikke tilsi at dette skulle skje, sier lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen, til fvn.no.

LES OGSÅ: To bilførere kritisk skadet etter frontkollisjon på E 39

LES OGSÅ: Stabilt for alle fem involverte

- Burde ikke være farlig

Selv om strekningen mellom Lunde og Lohne er oversiktlig, har det likevel skjedd flere stygge ulykker der tidligere.

— Det burde ikke være en farlig strekning etter forholdene, men det har skjedd ulykker der før som har vært alvorlige nok, forteller lensmannen og utdyper:

— Vi hadde blant annet en familie fra Stavanger som krasjet for noen år tilbake. Tre av de fire i den bilen omkom. I tillegg skjedde det for et par år siden at en bil som kom over i feil kjørefelt, frontkolliderte og én person omkom, sier Pedersen.

I begge de to dødsulykkene var det andre faktorer enn veistandarden som var utslagsgivende for ulykken, opplyser han.

— Det har nok mye med tilfeldighetenes spill å gjøre, vi venter på analysen fra ulykkeskommisjonen før vi kan si noe mer om hva som forårsaket denne ulykken, sier Pedersen.

Dødsstrekning

Mellom 2000 og 2010 har Vegvesenet rapporter ti dødsulykker på E 39 i Søgne kommune. Her har 16 liv gått tapt. I tillegg har det vært sju ulykker der en eller flere personer har blitt alvorlig, eller meget alvorlig skadet.

LES OGSÅ: Se vår oversikt over trafikkdøden på Sørlandet

— Jeg vil absolutt si at det er en ulykkesbelastet strekning. Øst for Tangvall har veien blitt bedre etter at midtdelere kom, men denne strekningen her er fortsatt belastet, sier stasjonssjef ved Kristiansandsregionen brann og redning i Søgne og Songdalen, Enok Enoksen.

Han har blitt sendt ut på mange av ulykkene og kjenner ulykkesmønsteret.

— Vi har fått vår broderlige porsjoner av ulykker, sier Enoksen.

Han synes i likhet med lensmannen, at det er uforståelig at strekningen er så farlig.

Trygg Trafikk mener mange ulykker kunne vært unngått med midtdelere.

— På strekningen mellom Stavanger og Kristiansand er det mye tungtrafikk og at de tenker seg å bygge ny vei her uten midtdelere er en trist tanke, sier distriktssjef Ole Rath i Trygg Trafikk Vest-Agder.

- Tenk på de hjemme

Han har en oppfordring til alle som skal ut på veiene i helga.

– Jeg vil oppfordre folk til å tenke på alle dem som er glade i dem, for det er flere som blir berørt av en ulykke enn de som sitter i bilen. Kjør forsiktig. Hold fartsgrensa, og bruk sikkerhetsutstyr, sier Ole Rath.

To personer er alvorlig skadet og fortsatt under behandling ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. To andre er lettere skadet og også under behandling. En person kom fra ulykken fysisk uskadet.

Det er foreløpig uvisst hvor høy fart bilene hadde. Fartsgrensen på stedet er 80 km/t.