STJØRDAL: – Jeg har fått positive signaler fra Kleppa om at hun er villig til å opprette en ny bomstasjon i Lillesand, smiler en fornøyd Kristen Bjormyr fra Arendal på Senterpartiets landsmøte.

– Jeg har snakket med Kleppa mange ganger om saken, og hun er positiv, sier Bjormyr.

Før påske

Til Fædrelandsvennen vil Kleppa ikke bekrefte dette, men Bjormyr, Sps fylkesleder i Aust-Agder og gruppeleder i Arendal bystyre, er sikker i sin sak.

Selv sier Kleppa dette:

– Innholdet i vedtaket vil jeg ikke forskuttere i dag, men kan love at det kommer før påske, sier hun.

Bjormyr er veldig fornøyd med den støtten han mener han får fra samferdselsministeren.

– Jeg er veldig glad for de signalene Kleppa gir. Det er helt nødvendig å få klarsignal så vi kan komme i gang så raskt som mulig. Hvis vi bare skulle gjøre som motstanderne vil, så vil vi ikke få ny vei mellom Arendal og Tvedestrand før 2020-2025, sier Bjormyr.

Raske penger

Saken handler om hvorvidt den eksisterende bomstasjonen i Grimstad kommune skal «deles i to», slik at halve summen kan kreves inn i Lillesand og resten i Grimstad. Slik skal det raskt komme inn 25 millioner kroner, som er den summen som trengs til å få planlagt veistrekningen mellom Arendal og Tvedestrand så raskt at gjennomføring kan komme inn i Nasjonal transportplan 2013. – Men hvorfor ikke la Vest-Agder og Kristiansand forskuttere summen, slik de har foreslått, så bilistene kan slippe?

– Det er ingen god løsning, fordi med dagens bom velger stadig flere bilister gamleveien over Svennevig. Det var en forutsetning for plassering av bommen i Grimstad at ikke flere enn 500 bilister daglig skulle bruke gamleveien, men tallet er allerede oppe i 1500, og det øker trolig, sier Bjormyr.

Nytt system

På sikt ønsker han seg en ny betalingsmåte.

– Vi burde heller latt folk betale etter hvor langt de kjører med så mange målepunkt som mulig. Det vil komme i fremtiden, men den teknologien var ikke på plass da veistrekningen Grimstad-Kristiansand ble bygd. Når den neste veistrekningen står ferdig, vil det bli slik veiprising med målepunkt i Arendal, så alle vil betale litt og ingen vil bli flådd, sier Bjormyr.

Vest-Agders fylkesleder, Sigmund Oksefjell, vil ikke at folk skal tro at ny bom i Lillesand er Senterpartiets politikk.

– Å sette opp flere bommer for å få inn et lite beløp er ikke tjenlig for saken. Folk vil ikke forstå det. Jeg er i utgangspunktet ikke enig i at vi skal ha veibommer, men noen må vi ha, og de må være på prosjekter som løfter samferdselen til et mye høyere nivå. Bommer som skvetter opp i hytt og vær er det ikke forståelse for hos vanlige folk, sier Oksefjell, som legger til at dette er hans private mening, ettersom saken ikke er diskutert i vestagderpartiet.