KRISTIANSAND: — Noen sier at jeg har forandret livet deres med min historie. De relaterer det jeg har opplevd til sine egne liv, sier Nando Parrado.

— Men jeg er egentlig bare en helt vanlig fyr, fortsetter han.

Men den "vanlige fyren" har en ekstrem historie på lager denne onsdagskvelden.

- Verdens beste

Vi møter Parrado, som omtales som verdens beste foredragsholder, litt over en time før han skal på scenen i Kilden teater- og konserthus. I et rom bak hovedscenen signerer Parrado bøker, mens han drikker mineralvann og knasker peanøtter.

Snart skal han fortelle nærmere 800 lydhøre publikummere om da han overlevde tre dager på én peanøtt. Men også hvordan en flystyrt i Andesfjellene tvang passasjerene til å spise menneskekjøtt.Hvert år får 62-åringen 250 invitasjoner fra alle verdenshjørner, der han blir bedt til å holde foredrag. Parrado bruker imidlertid bare å si ja til 12 av invitasjonene. Denne kvelden er han i Kristiansand, i regi av håndballklubbene Våg Vipers og KIF Håndball. Klubbene ønsker blant annet å gi sine samarbeidspartnere en spesiell opplevelse.

— Det er rart at man ikke har businessklasse på flyene i Norge. Hvis man jobber hardt og ønsker å fly bra, hvorfor skal man ikke da få lov til å fly på businessklasse, spør Parrado Fædrelandsvennens journalist.

På armen har han Rolex-klokke, og hjemme i Uruguay suser han blant annet rundt i en Porsche. Parrado er til vanlig journalist og tv-produsent. Han har gjort det bra i næringslivet.

(Les mer under bildet)

EKSTREMT: Nando Parrado, som er fra Uruguay i Sør-Amerika, fortalte blant annet hvordan flypassasjerene i Andesfjellene overlevde 72 dager i deler av flykroppen. Etter flystyrten var det opprinnelig 28 overlevende av totalt 45 passasjerer. Til slutt var det bare 16 overlevende igjen. Foto: Kjartan Bjelland

Den ekstreme historienEt forventningsfullt publikum tar imot Nando Parrado. På en enkel, men detaljert måte, forteller han om hvordan 16 av 45 flypassasjerer overlevde en flystyrt i Andesfjellene.

Parrado snakker om flaks og uflaks, om at han valgte seterad ni i flyet, og at alle som valgte seteradene bak ham døde da flyet brakk i to. Han forteller om hvordan flykroppen, som ble brukt som tilfluktssted, ble rammet av et snøras og om hvordan passasjerene brukte tre dager på å grave seg ut av snøen.

Mistet mor og søster

Parrado, som var en av de beste rugbyspillerne i Uruguay i 1972, mistet moren og søsteren sin i ulykken, samt mange gode venner fra rugbylaget sitt. I to og en halv måned, i 72 dager, befant de overlevende fra flystyrten seg i et isøde.

— Vi var verdens første donorer. Vi inngikk en pakt: Hvis jeg dør, kan dere bruke kroppen min. Når det er to alternativer, har man et valg. Når det bare er ett alternativ, så har man ikke noe valg. Situasjonen var helt ekstrem, sier 62-åringen om det faktum at passasjerene ble tvunget til å spise menneskekjøtt.

Om det som er viktig i livet

Parrado er en av dem som til slutt skaffet de overlevende hjelp, ved blant annet å klatre over et 6.100 meter høyt fjell. Den skjebnesvangre turen mot sivilisasjonen varte i totalt ti og en halv dag. Så var marerittet over.

— Det jeg har fortalt nå, det er bare informasjon, sier Parrado, før han snakker litt om hvordan livet ble etter ulykken.

— Jeg drakk av livet. Jeg begynte å spille rugby igjen, kjørte racerbiler, startet tv-selskap, giftet meg og fikk to døtre.

— Jeg liker å leve godt: Jeg liker gode restauranter, fine hus og fine biler. Men kjærlighet er viktigere enn penger og suksess. Det viktigste i livet er å sette pris på dem du har rundt deg. For du vet aldri hva som hender i morgen, sier Parrado.