KRISTIANSAND: Det var under et debattmøte i Grimstad i forrige uke at Agder Energis direktør ga sin analyse av hvordan konkurransen fra Kina vil utvikle seg. Nysted har selv jobbet mot kinesisk næringsliv før han ble direktør i Agder Energi.

SVEKKET KONKURRANSE: Det var på et seminar om å skape suksess på Sørlandet at Tom Nysted kom med uttalelsene om hvordan konkurransen fra Kina kan bli svekket på grunn av en ny generasjon med bortskjemte enebarn. Dette bildet er fra en annen sammenheng. FOTO: LARS HOEN

– Jeg har påpekt at Kina som følge av ettbarnspolitikken risikerer at de ikke vil være så konkurransedyktige som nå. Det er en fare for at barn som vokser opp med god økonomi og stor omsorg blir til dels bortskjemte. De mangler de verdiene som den forrige generasjonen hadde, sier Nysted til Fædrelandsvennen.

I tillegg til å lede det største selskapet i landsdelen, er Nysted også styreleder i NHO Agder.

Nye generasjoner

Tom Nysted sier han er imponert over kunnskapsnivået og kompetansen blant kinesiske forretningsfolk som han har møtt. Han legger likevel ikke skjul på at han på mandagens debattmøte også snakket om «bortskjemte kinesere», men presiserer at det dreier seg om tendenser han har sett i neste generasjon.

– Husk på at de som i dag er voksne har vokst opp i familier med fem-seks søsken. Når Kina nå opplever så mye rikdom, kombinert med at det er mange familier med ett barn, vil det kunne føre til at grunnverdiene blir svekket. Verdier som hardt arbeid og det å ikke bare jobbe for seg selv, vil nødvendigvis ikke stå så sterkt som før.

– Hva bygger du den analysen på?

– Jeg er absolutt ingen ekspert på Kina. Det jeg har sagt bygger jeg på de forretningsforbindelsene jeg har hatt med Kina, blant annet med Bank of China, sier Nysted.

Tendenser

Eksperter på Kinas ettbarnspolitikk har påpekt at latskap er et fellestrekk hos kinesiske barn. Eksperten Feng Xiao Tian sa til Dagsavisen for noen år tilbake at resultatet er at bedriftene har problemer med å finne kvalifisert arbeidskraft.

Blant norske næringslivsledere har likevel ikke dette vært noe hett tema.

– Jeg spør meg bare hva som skjer i de kommende generasjonene. Jeg er ikke så bekymret for en altfor sterk konkurranse fra Kina. Vi med våre grunnholdninger vil også være konkurransedyktige. Vi har beina på bakken og har evne til å få stor kraft ut av organisasjonene våre, sier Nysted.

– Er du bekymret for kinesisk eierskap?

– Overhodet ikke. Jeg har stor respekt for det kineserne har fått til, og er ikke enig med dem som hevder at kineserne bare kopierer. Tvert imot driver de med mye nyskaping. Det jeg har uttalt meg om er det som kan skje noen generasjoner fremover.