KRISTIANSAND: I mai ble kommunen dømt til å betale i underkant av en million kroner i erstatning til eleven, som i dag er 30 år gammel. I en periode over flere år skal han ha blitt utsatt for både fysisk og psykisk mobbing.

Under behandlingen i lagmannsretten beskrev 30-åringen flere episoder som innebar blant annet slag og spark. Retten kom frem til at disse forholdene ikke kunne bevises, men la likevel til grunn at gutten ”ble isolert og stilt alene i en grad som var klart merkbart og skadelig for ham”. Lagmannsretten konkluderte med at skolen kan stilles til ansvar for ikke å ha grepet inn og hindret mobbingen. Kommunen er derimot uenig i at skolen burde ha gjort mer.

— Vi mener lagmannsretten har lagt aktsomhetsnormen for lavt og har anket på grunnlag av rettsanvendelsen, sier advokat Gro Hamre, som førte saken på vegne av kommunen i lagmannsretten.

Ansvarsgrunnlag

I sommer avgjorde Høyesteretts ankeutvalg at saken tillates fremmet for Høyesterett. Saken starter 10. januar neste år og det er satt av to dager til behandlingen.

— Etter vår mening foreligger det ingen uaktsomhet fra skolens side, sier Hamre.

Kristiansand kommune har kun anket når det gjelder ansvarsgrunnlaget – og ikke størrelsen på erstatningsbeløpet. Hvis kommunen vinner frem slipper Kristiansand kommune å betale ut erstatning til den tidligere eleven. Dersom de taper blir dommen fra lagmannsretten stående og kommunen må ut med i underkant av en million kroner i erstatning.

Unik sak

Advokat Gisle A. Johnson vil føre saken på vegne av 30-åringen når den kommer opp for Høyesterett.

— Min klient hadde selvfølgelig ønsket at dommen ble stående. Nå er saken tatt opp til ny behandling, så da vi bare forholde oss til det, sier Johnson.

Når saken behandles i Høyesterett er det partenes advokater som fører ordet. 30-åringen skal dermed ikke forklare seg på nytt om forholdene han mener han ble utsatt for.

Hvis dommen blir stående kan den bli den første av sitt slag. Det kan igjen føre til at flere liknende saker kommer opp for retten i fremtiden.