BIRKENES: Liket ble funnet like rundt klokken 16.30. — Vi kan bekrefte at han er funnet. Han ble funnet om lag 50 meter fra land, ikke så langt fra der vitne så han tippe rundt med båten, sier innsatsleder på stedet, Tom Wang, til fvn.no.

Begge brødrene til Retterholt befant seg i båten som fant den omkomne med kamera.

Brannvesenets kamera, som oppdaget Retterholt, føres over bunnen mens mannskapet om bord i båten følger med på en monitor. Letemannskapet om bord i båten oppdaget noe på bunnen og markerte av stedet på gps. Dykkere gikk siden ned og bekreftet at det var den savnede Retterholt som var funnet.

— Vi har dykkere nede nå som skal ta ham inn til land. Både far og begge brødrene til den omkomne er her, så dette er et svært personlig og sterkt øyeblikk. Vi ber folk om å vise hensyn på ulykkesstedet og trekke seg unna, sa innsatsleder Wang til fvn.no onsdag ettermiddag.

Luftambulansen bistod

De seks dykkerne fra Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) reiste til Ogge onsdag formiddag, og skal ha startet søkene i 11-tiden. Også luftambulansen har vært på stedet for å bistå i letingen.

— Luftambulansen sveipet over området, og har vært stort sett over hele Ogge for å se om mannen kan ligge på en grunne. De lokaliserte grunner hvor han kan ha hektet seg fast, så vi undersøker også de stedene, sa innsatslederen under leteaksjonen.

Søket har foregått om lag 50 meter fra land. Det ble festet en bøye på stedet hvor mannen forsvant, og dette er blitt brukt som utgangspunkt. Arbeidsforholdene har hele tiden vært vanskelige med ujevn bunn.

Vanskelig søk

Man har ikke hatt noe håp om å finne den 40 år gamle mannen i live. Mannen forsvant etter at båten hans veltet i vannet Ogge mandag ettermiddag. Letingen fortsatte tirsdag, men etter at dykkere lette etter den savnede mandag ettermiddag og kveld, ble søkeforholdene svært vanskelige.

Se bildeserie og video fra stedet

— Det virvles opp mye grums fra bunnen, og i dag har det vært nytteløst å sende dykkere ned for å lete, sa innsatsleder Lennart Tønnessen tirsdag kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Torstein Øen

Båter

Politiet, mannskap fra Røde Kors og frivillige deltar i leteaksjonen. Antallet båter har variert, og tirsdag ble disse i hovedsak brukt til å søke med dregg.

— Flere steder er det 20 meter dypt. Det er veldig dårlig sikt på bunnen, sier lensmann i Birkenes, Ole Gustav Henriksen.

I utgangspunktet skulle dykkere deltatt i søket tirsdag, men på grunn av en kombinasjon av den dårlige sikten og at ingen dykkere var tilgjengelige, ble ikke dette noe av.

Ikke tilgang på dykkere

  • Vi hadde ikke tilgang på dykkere. Når det er søk etter en antatt omkommet, kan vi ikke ta av dykkerberedskapen som må ligge til grunn hvis det skjer noe et annet sted. Og da man begynte å søke med dregg, ble sikten uansett ødelagt, sier operasjonsleder Per Lauvnes ved Agder politidistrikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Torstein Øen

Søket foregår innenfor et avgrenset område på et par hundre meter ved Røli. Det skal ikke være sterke strømforhold i området.

40-åringen forsvant om lag 50 meter fra land.

— Han skulle frakte lecablokker over vannet til en hytte han bygger. Lasten må ha forskjøvet seg på en eller annen måte, slik at båten gikk rundt, sier lensmann Henriksen, som opplyser at båten er funnet.

Båtvelten skjedde like før klokken 16 mandag ettermiddag. Politiet ble varslet av et vitne som så 40-åringen forsvinne under vann.

Fvn.no følger saken.