KRISTIANSAND: I går, neste to år etter fyllekjøringen, satt den 23 år gamle kristiansanderen på tiltalebenken. Og grunnen at det har tatt så lang tid å få saken opp for retten er at legevakta i Kristiansand forvekslet to blodprøver. Manglende overenstemmelse mellom referansenummer og rekvisisjonsnummeret for blodprøven førte til at Folkehelseinstituttet nektet å analysere prøven. Da forlangte nærmest politiet at det skulle gjennomføres en analyse til tross for numereringsfeilene.

For 23-åringen og politiet kom analyseresultatet fra Folkehelseinstituttet som en overraskelse. Utåndingsprøven fra politiet viste promille. Han luktet alkohol og var snøvlete. Men blodprøven viste null promille, men amfetaminpåvirkning. Politiet innkalte derfor 23-åringen for å avgi en dna-test. Det skjedde mange måneder etter fyllekjøringen.

Så, mange måneder etter det igjen, hadde Folkehelseinstituttet funnet frem til de aktuelle prøvene. Rettsmedisinsk Institutt ble koblet inn i saken for å teste blodprøver mot dna-prøver. Da ble riktig blodprøve funnet, og analysen viste 1,51 i promille en god time etter kjøringen.

— Kjørte i 100 km/t

Det var natt til 17.juli for nesten to år siden den 23 år gamle mannen fyllekjørte i Kvadraturen. Sjåføren på politibilen som fulgte etter 23-åringen mener hastigheten var oppe i 100 kilometer i timen.

Den tiltalte 23-åringen benekter ikke promillekjøringen, men avviser at han kjørte i 100 kilometer i timen.

– Max 70 kilometer, sa den tiltalte sjåføren i Kristiansand tingrett i går.

Det gikk fort

— Det gikk vanvittig fort, fortalte en 48 år gammel politibetjent da han forklarte seg for tingretten i går.

Han og hans makker i politiets patruljebil ble oppmerksom på tiltalte da han kom opp Vestre Strandgate mot Gartnerløkka i en rasende fart.

– Han kom ned i Vestre Strandgate igjen etter å ha passert rundkjøringen, men vi egentlig var på vei opp på E18 og gjennom tunellen i Baneheia. Vi antok at bilen kanskje ville svinge til venstre og komme opp mot Festningsgata. Det viste seg å være riktig. Da vi kom til krysset Festningsgata-Tordenskjoldsgate, kom bilen kjørende opp Henrik Wergelandsgate og videre nedover Festningsgata mot Dronningensgate. Vi dro på, men bilen kjørte stadig fra oss. I Dronningensgate kjørte vi i 100 kilometer i timen, men tok ikke innpå bilen. I Torridalsveien var vi oppe i en hastighet på 120 kilometer, men tok fortsatt ikke innpå, fortalte sjåføren i politibilen. Etter hvert stoppet nesten den tiltalte 23-åringen opp ved ATK-stolpen i Baneheiatunellen og satte på nødblinken. Da slo politiet på blålyset, og bilen ble etter hvert stanset i krysset Tordenskjoldsgate-Festningsgata. Da luktet det alkohol av mannen og blåseprøven var positiv.

Rent rulleblad

Tre måneder etter fyllekjøringen fikk 23-åringen førerkortet tilbake. Da han omtrent samtidig var på jobbintervju i et vaktselskap ble han spurt om han hadde noe på rullebladet. Mannen svarte nei, fordi han trodde tilbakeleveringen av førerkortet var ensbetydende med at saken var ute av verden. Politiet har heller ikke bemerket at noen av vaktselskapets ansatte har hatt anmerkninger på rullebladet ved kontroller i 2008 og 2009. – Hadde vi visst, i oktober 2008, at tiltalte var innbladet i fyllekjøring ville han ikke fått jobb hos oss. Men, han er så dyktig at blir straffen mildere enn soning i fengsel, vil vi gjøre alt for å beholde ham ved å søke om tillatelse til det, sa lederen av vaktselskapet som vitne i retten.

Vil unngå soning

I går, nesten to år etter fyllekjøringen, satt mannen på tiltalebenken. Alle var enige om at den lange tiden fra forseelsen fant sted til pådømmelse skal gi en mildere reaksjon.

– Det blir dramatisk for meg i jobbsammenheng om jeg må sone, sa 23-åringen i retten i går.

Aktor la i retten ned påstand om at den tiltalte dømmes til 45 dagers fengsel, av dette 30 dager betinget.

Forsvareren til tiltalte, Anita Jarvoll Hekneby, påsto tiltalte frifunnet for uaktsom kjøring, og at retten dømte han til samfunnsstraff eller betinget fengsel på grunn av tidsmessig avstand mellom forseelse og dom, og fordi fengsel kan føre til jobbproblemer.

AKTOR: Politiadvokat Eirik Ramsland ba retten dømme 23-åringen til 45 dagers fengsel, derav 30 dager betinget. (FOTO: Hallgeir Oftedal)