SØGNE: — Vi er ikke hørt, ikke spurt, vi er bare overkjørt, sier Ingjerd Peersen, grunnlegger av familiebedriften Søgne fysikalske institutt.

Hun driver instituttet sammen med sønnen Alexander Peersen, som også er utdannet fysioterapeut. Da ektemann og far Sven-Rudolf pensjonerte seg i sommer, ble det ledig et 50 prosent driftstilskudd som fysioterapeut ved instituttet (se fakta). Nå mener de seg forbigått av Søgne kommune, som har innstilt en annen kandidat enn den instituttet ønsker, til å få driftstilskuddet knyttet til instituttet.

- Maktarroganse

— I avtaleverket står det at de gjenværende fysioterapeuters innstilling skal tillegges stor vekt. Fram til de innstilte en annen, var vi part i saken. Nå sier kommunen at vi ikke er part i saken, og derfor ikke har rett til å klage på innstillingen. Men det er tross alt vi som eier instituttet. Det er klart i vår interesse hvem som får tilskuddet. Det gjør oss til en naturlig part i saken, framholder Alexander Peersen.

— Prosessen har vært preget av maktarroganse fra kommunens side. Vi har jobbet i 40 år med å gi et godt tilbud til bygdas befolkning, og så opplever vi dette. Det er grovt og skuffende, sier Ingjerd Peersen.

De stiller spørsmål både ved sammensetningen av kommunens innstillingsutvalg og medlemmenes habilitet. Utvalget består av tre personer: Avdelingsleder Andrea Brøvig, kommunefysioterapeut Britt Nomedal og fysioterapeut Rune Skeie. De gikk enstemmig inn for en annen kandidat enn den instituttet ønsker. - Skeie, som skulle ivareta våre interesser i utvalget, er eier av Friskliv, det andre fysikalske instituttet i Søgne. Samtidig er han medeier i Family Sports Club Søgne, som er konkurrent til et treningssenter vår kandidat driver i nabokommunen. Derfor mener vi det er rimelig å stille spørsmål ved Skeies habilitet, sier Alexander Peersen.

Klager på vedtaket

På bakgrunn av utvalgets innstilling, har kommunalsjef Gustav Skretting fattet vedtak om hvem som bør få tilskuddet. Vedtaket ble fattet seks dager før Peersen leverte sin innstilling. Dette har instituttet klaget på, og krever vedtaket kjent ugyldig.

Alexander og Ingjerd Peersen presiserer at de ikke har noe imot kommunens kandidat. Det er prosessen de primært reagerer på.

— Et moment som har vært styrende for vårt valg er at vi har lange ventelister og trenger stabilitet ved instituttet. Sett i lys av det, mener vi vår kandidat – som har lengst ansiennitet og en mest relevant faglig bakgrunn – er best egnet, understreker Alexander Peersen.

På rådmannens bord

Gustav Skretting, kommunalsjef for helse og omsorg i Søgne kommune, sier klagen vil bli behandlet i klagenemda 23. november.

— Saken ligger nå på rådmannens bord, sier Skretting.

- Instituttet opplever at de ikke er blitt hørt. Hva er din kommentar til det?

— Når det utlyses driftstilskudd skal det instituttet vedkommende ansettes i, ha mulighet til å uttale seg, og deres syn tillegges vekt. Det mener vi har skjedd, i og med at det i innstillingsutvalget har vært en tillitsvalgt som representerte instituttets syn. Når det innstilles enstemmig på én kandidat, må jeg som vedtektsmyndighet forholde meg til det. Når det viser seg at instituttet er uenige i valg av kandidat, vil de – i forbindelse med klagebehandlingen av saken, få lagt fram sitt syn på nytt, sier Skretting.

- La faglige kriterier til grunn

— Jeg kan med hånda på hjertet si at det ene og alene er faglige kriterier som har vært styrende for at jeg var med på å innstille en annen kandidat enn den instituttet går inn for, sier fysioterapeut Rune Skeie.

Han forstår imidlertid at det blir stilt spørsmål ved hans habilitet i saken, på bakgrunn av at hans institutt er i en konkurransesituasjon med Søgne Fysikalske Institutt (SFI).

— Sett i ettertid, kan jeg forstå det. Men jeg ble med i innstillingsutvalget som representant for NFF (Norske Fysioterapeuters Forbund), og har gjort en faglig vurdering av søkerne. Vi hadde jo med i drøftingene hvilken kandidat SFI ønsket, men mente den kandidaten vi falt ned på, stilte sterkere på bakgrunn av kvalifikasjoner og erfaring, sier Skeie. At kandidaten han var med på å vrake, er i en konkurransesituasjon med Skeie, ettersom begge er involvert i treningssenterdrift, finner han irrelevant.

— At vi er involvert i treningssenterdrift i hver vår kommune, har ikke hatt noen innvirkning på min beslutning, fastslår han.