REDDET: Her blir seilbåtskipperen tatt i land og reddet på Sjøsanden mandag kveld.
TAR TAMPEN: Hvaler-kaptein Nils Reidar Christensen gjør klar tampen som er fast i redningsskjøyta Ægir.
DRAR: Mange mannfolk måtte til for å dra tampen fra Ægir inn mot land.

MANDAL: Ved 23-tiden ga redningsmannskapene opp forsøkene på å få dratt av seilbåten som gikk på grunn 30 meter fra land. Det viste seg at det var hull i båten og redningsfolkene tok derfor ikke sjansen på å slepe den av grunna.

— Det kunne ikke nytte å dra den av, og vi har nå gitt opp. Den ene mannen som var om bord, er nå kommet i land. Han hadde på seg overlevelsesdrakt og vasset greit i land, sier Nils Reidar Kristensen ved 23-tiden.

Ifølge Siv Namork ved Hovedredningssentralen skal Oslo-mannen fra seilbåten overnatte på hotell i natt.

— Han var sikkert ikke så veldig glad for det som hadde skjedd, men hadde ingen fysisk skade, sier Namork.

Seilbåten befatter ikke Redningsselskapet seg mer med.

— Det er for vanskelig å gjøre noe med den nå. Det får bli en sak mellom eier og eventuelt forsikringsselskap i morgen, sier Namork, som oppgir mye bølger og at båten er godt plantet i sanda som årsak til at det er vanskelig å redde den.

- Kan skje den beste

Nils Reidar Kristensen er kaptein på redningsskøyta Hvaler, men var ikke om bord på skøyta mandag kveld. Han forteller at han ble oppringt hjemme og reiste ut for å bistå kollegaene som hadde kjørt seg fast.

— Er du glad for at det ikke var du som var kaptein?

— Ja, det kan du si. Men slike ting kan skje den beste, ler Kristensen.

Omkring midnatt ble redningsskøyta Hvaler trukket av grunn av redningsskøyta Ægir, før den satte kursen mot Mandal.

Skylt i land

Det var ved 20-tiden mandag kveld at Hvaler gikk på grunn.

— Jeg trodde jeg var lenger ute, men så kom det to bølger og hev meg inn på grunna. Nå ligger vi rett og slett på stranda, sa kaptein på Hvaler, Kjetil Sanden, like etter grunnstøtingen mandag kveld.

Han og resten av mannskapet på redningsskøyta kunne spasere omtrent tørrskodd i land på Sjøsanden etter grunnstøtingen. 30 meter fra land lå fremdeles seilbåten de ble sendt ut for å berge.

— Vi forsøkte å slepe den av, men fant ut at den lå for hardt på. Vi kuttet sleperen, og to brottsjøer etterpå var det gjort. Vi gjorde i hvert fall et ærlig forsøk, sier matros på Hvaler, Torbjørn Soteland.

Seilbåt fikk motorstopp

Skipperen på en 37 fots seilbåt ringte politiet mandag kveld. Han fortalte da at båten hadde fått motorstopp ved innseilinga til Mandal, og at han trengte hjelp. Hovedredningssentralen ble varslet og Hvaler sendt ut.

— Seilbåten gikk på grunn mens vi snakket med skipperen. Han sa at det ikke var dramatisk, men at båten lå godt fast, sier redningsleder Siv Namork ved HRS.

Klokken 20.45 kom meldingen til HRS om at redningsskøyta også hadde gått på grunn. Dermed måtte det kalles ut nok en redningsskøyte, nå for å berge både kollegaene og seilbåtskipperen.

— Vi kontaktet Ægir og sendte ut en hastemelding til eventuelle båter i nærheten. En fiskebåt meldte seg, men avventet litt siden Ægir nesten var fremme, sier Namork.