KRISTIANSAND: — Vi ser at flere søker seg inn til behandlingen. 14 pasienter er godkjente og venter på oppstart, sier enhetsleder ved poliklinikken for rus- og avhengighetsbehandling på Sørlandet sykehus, Reidun Åsland.

I slutten av februar skrev Fædrelandsvennen at 372 personer fikk Lar-behandling (legemiddelassistert rehabilitering) i Vest-Agder. Rundt 20 har av ulike årsaker har avsluttet behandlingen i løpet av året. Trekker en

fra disse og regner med de som står i kø betyr det at nesten 400 er med i programmet. Åsland tror det vil fortsette å øke.

En undersøkelse fra i fjor viste at en tredjedel av disse pasientene ikke hadde ruset seg det siste året. En tredjedel hadde hatt en sprekk og en tredjedel fortsatte og ruse seg.

Vanskelig å måle effekt

— Resultatene er på linje med utenlandske studier som viser det samme. Det ser ut til å være en universell tredeling i helsebehandling generelt. Når det gjelder Lar-pasientene, så ser vi at for dem som ruser seg så har de også en bedring ved mindre kriminalitet og bedret helse, kommenterer Åsland.

BESLAG: Politiførstebetjent Øystein Jørgensen med 250 gram amfetamin som ble beslaglagt i boligen til en 39 år gammel kristiansander tidligere i år. Foto: Lars Hoen

Politiførstebetjent Øystein Jørgensen, som er avsnittsleder for vold og narkotika ved Kristiansand politistasjon, mener det er vanskelig å måle effekten Lar har på kriminalitet og vil derfor ikke kommentere påstanden.— Det finnes et heroinmarked, men ikke slik som det var tidligere, for nå får brukeren det vedkommende trenger fra Lar. Det gir den enkelte brukeren et verdigere liv, og det er selvsagt positivt, sier Jørgensen.

Mindre heroin

Det ble debatt da Åsland sammen med fastlege Dagfinn Haarr uttalte at Kristiansand var Norges eneste storby uten en eneste heroinist. De mente at hele markedet var klappet sammen, men Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (Rio) svarte det finnes flere heroinister i Kristiansand.— Det er fremdeles ikke noe stort marked så langt vi vet, men det er alltid noen som får tak i heroin og deler med andre, sier Åsland nå.

Større beslag

Jørgensen opplyser at det fortsatt er heroin i omløp i Kristiansand, men i mindre mengder enn tidligere. Samtidig beslaglegger politiet større mengder av narkotika enn de gjorde tidligere.

— Der en person tidligere hadde gram, er det nå snakk om hekto. Det er mer av alt. Hvis en narkoman tidligere hadde fem-seks fram, finner vi nå 50 eller 60 gram, forklarer Jørgensen.

Debatt om utdeling

I februar roste Åsland Kristiansand kommune for samarbeidet der hjemmesykepleien som sørget for at pasientene tok medisinen slik det var forordnet. I vår stilte kommunen spørsmål til denne ordningen, og det oppsto en debatt om det var kommunen ellers helseforetakets oppgave å sørge for at dosen blir tatt.

— Departementet har ikke klart å lage klare regler for dette. Noen steder må pasientene gå på apoteket for å få dosen, mens andre steder er det hjemmesykepleien som håndterer dette, sier Åsland.

Mens apoteket tar betalt for sine tjenester, må kommunen utføre oppgaven med budsjettmidler. Enhetslederen synes det er feil å behandle Lar-pasienter annerledes enn andre, og viser til at også andre kroniske pasienter som trenger hjelp til å håndtere sine medisiner får dette fra kommunehelsetjenesten.

— Vi mener at kommunen må bygge opp et tilbud slik at helsepersonell og sosialfaglige personell kan være tilstede og hjelpe pasienten. De ansatte på apotekene er dyktige, men pasientene trenger ofte mer enn å se at medisinen tas riktig, mener Åsland.

Lekkasje av Lar-medisinene

Fordi regelverket er uklart er det ulik praksis i landet. I Oslo må flerparten av Lar-pasientene oppsøke apoteket, mens det i Vest-Agder har vært vanlig å få kommunal hjelp.

— Jeg synes det er merkelig at det skal være en særordning for Lar-pasientene slik at de skal gå på apotek for å få hjelp til å håndtere sine medisiner og at ikke Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m skal gjelde for medisinhåndtering for Lar-pasienter. Vi får vente og se hva departementet avgjør, sier enhetslederen.

Pasienter som henvises til Lar-behandling er ofte avhengig av reseptbelagte medisiner som de enten har fått illegalt eller på resept fra lege.

— Det være seg her i landet eller fra utlandet. Vi vet også at det forekommer lekkasje av Lar-medisinene og har fokus på det også.