MANDAL: — Det var helt tilfeldig. Hva er sjansen for å være der da den kom, spør Truls Gabrielsen oppglødd og jublende fornøyd med blinkskuddet. Som forøvrig var mannen som festet det sterke nordlyset over Sør-Norge på film tidligere i vår.

— Det hele var over i løpet av cirka ti sekunder. Den traff atmosfæren rett over Skjernøya fra der jeg sto like ved lysthuset på Lorden på Risøbank. Det varoransje lys i begynnelsen da den kom inn i atmosfæren. Så gikk det over i rødt, så knallblått, såveldig grønt. Hele tiden med skiftende intensitet. Halen forsvant tre ganger før denfikk skikkelig motstand ogbegynte å lyse veldig intenst og lyse knallgrønt, forteller Gabrielsen.

Bildene

BLINKSKUDD: Her ser du meteoritten som Truls Gabrielsen fotograferte natt til lørdag fra Lorden på Risøbnak i Mandal like før midnatt.

— Hvor lenge varte det? - Nesten ti sekunder. Det gikk ikke så fort. Og jeg hadde aldri trodd den skulle gå så langt. Jeg trodde en stund den skulle treffe sjøen, forteller Gabrielsen.

Bildene tok han med sitt Canon 550D, som sto på et stativ fem minutter før midnatt fredag. Han tok bilder med 18 sekunders mellomrom. Hvert bilde hadde 15 sekunders lukkertid med blenderåpning 2.8 og iso 3200. ## Sett i England og i Skagerrak

— I dag har jeg sett flere rapporter på nettet fra England, der det er gjort observasjoner på samme tidspunkt, forteller Gabrielsen.Og det er gjort flere observasjoner av meteoritter over Skagerrak de siste dagene. Lørdag kveld var lysene så kraftige og så mange at Hovedredningssentralen for Sør-Norge på Sola måtte bruke mye tid på å avklare at det ikke var snakk om nødraketter.

Sett av Marinen

Forstørret: Slik ser meteoritten ut når den forstørres. Bildet er tatt med en lukkertid på 15 sekunder.

— Vi har fått mange meldinger de siste tre-fire dagene, forteller redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen.- Vi har konkludert med at det er meteoritter. Observasjonene som er gjort fra både land og fra sjøen, blant annet av Den norske Marinen, er sterke og veldig oransje lys. Vi er kun opptatt av å skille ut observasjoner av mulige nødraketter, som er røde som baklysene på en bil. Observasjonene som er gjort nå er tildels veldig kraftig. Erfarne sjøfolk sier de aldri har sett så kraftig lys, forteller Walle.

Typisk på høsten

Redningsleder legger til at alle reaksjonene er typisk for klare høstkvelder og netter.

— Når det er klart vær så blir alt så mye tydeligere. Vi fikk blant annet en oppringning fra en kvinne som hadde hatt en hytte her ute i 20 år, og aldri sett et så sterkt og klart lys på himmelen før. Det viste seg å være fyret på Jærens rev, og det har jo stått der noen år (1859), humrer Walle.