KRISTIANSAND: Fvn.no skrev i dag at Nettbuss Sør har sendt en bekymringsmelding til politiet. Bussjåførene i Kristiansand skal ha varslet hevnaksjoner dersom ransbølgen fortsetter, ifølge Dagbladet.

— Disse jævelungene har sagt at de vil kutte opp en sjåfør for å se hvordan han ser ut inni. Jeg er redd for at det finnes grupperinger blant sjåførene som tar dette i egne hender, hvis det kommer flere ran. Det kan bli en stygg sak, sa nestleder i Yrkestrafikkforbundet i Kristiansand, Kjell Arnfinn Holbek til Dagbladet.

Les også:

Institusjonsungdommer tilbake i Agder

Raneren: - Jeg driter i om sjåføren hadde blitt skadet

- Vi har snudd om

En av guttene (18) i den såkalte "barnevernsbanden", som er knyttet til ran av totalt åtte busser, én bank og en rekke voldsepisoder, mener imidlertid sjåførene kan ta det med ro i framtida.

- Mine folk har snudd om, sier han til fvn.no.

- Jævelunger. Bande. Hevnaksjoner. Hva tenker du når du ser slike ord i avisene?

- Jeg tenker det er overdrevet. Vi er ikke jævelunger. Og vi er jo ikke en bande, vi er bare en vennegjeng.

- Bussjåførene sier de frykter nye ran?

- Jeg tror ikke det kommer til å skje noe mer fra vår side. Jeg kan selvsagt ikke snakke for alle ungdommer i Kristiansand, men fra vår side er det slutt på bussran og sånt, sier han.

- Men skjønner du at frykten kommer til overflaten, nå som det meldes at "barnevernsbanden er tilbake i byen"?

— Vi har ikke vært spredt, de fleste av oss har jo vært her i byen hele tida. Det er bare én av oss som har bodd utenbys, sier han.

Tatt et valg

18-åringen er sammen med fire av kameratene blant annet dømt for ran og medvirkning til grovt ran, simpelt og grovt tyveri, naskeri, heleri, narkotikalovbrudd og brudd på vegtrafikkloven. Noen fikkk fengselsstraffer, selv ble 18-åringen idømt over 400 timer samfunnsstraff for forholdene.

Han går på skole og er i jobb ved siden av, er opptatt av framtida og sikter mot å skaffe seg fast jobb.

- Hva tenker du om de handlingene du ble dømt for?

- Jeg er blitt mer moden og voksen, og har tatt noen valg. Jeg har et annet standpunkt i dag, sier han.

- Gode nyheter

Ingen bussjåfører har notert episoder om trusler eller ransforsøk siden nyttårsaften i år.

— Hvis det er riktig, det 18-åringen sier, er det grunn til å slappe av, sier bussjåførenes tillitsvalgte, Kjell Arnfinn Holbek, til fvn.no.

- Stemmer det at dere har varslet hevnaksjoner dersom det blir en ny bølge av bussran?

- Vel, det var temmelig ampert en stund tidligere her. Men det er ikke sånn at vi har diskutert hva vi skal gjøre. Det er noen sjåfører som har uttalt at "dersom ikke rettsapparatet vil ta seg av det, skal vi ta oss av det selv," forklarer Holbek.

- Nå sier ungdommene selv at de har snudd?

— Det er positivt. Med de følgene dette har fått for mange av sjåførene, håper jeg det er sant. Det har vært ganske tøft for mange av dem, sier Holbek.