KRISTIANSAND: Det er gjort mye internasjonal forskning på unge som henfaller til kriminalitet, og særlig ran. Profilene av flere ungdommer som er ranstatt på Sørlandet, stemmer særdeles godt inn i forskernes modeller.

LES OGSÅ: — Lettere i fengsel ved nye lovbrudd

LES OGSÅ: 15-åring tilbake i varetekt

– De starter tidlig med nasking, er opposisjonelle på skolen og er ofte ikke likt av andre elever på skolen. De søker sammen med likesinnede og er lett å identifisere tidlig, sier Bjørnebekk.

Alvorlig kriminalitet

Flere av ungdommene knyttet til barnevernsmiljøet rundt Kristiansand har over 100 registrerte forhold hos politiet. Enkelte er mistenkt eller siktet for flere ran.

– Det som er usedvanlig på Sørlandet er at det har vært så mange bankran hvor alderen på ranerne har vært så lav, sier Bjørnebekk.

Etter bankranet på Rona 19. juli ble to 15-åringer pågrepet. Senere ble også en 17-åring og en 16-åring pågrepet. Politiet anser saken som nærmest ferdig etterforsket og mener at flere ikke vil bli pågrepet. Ingen har erkjent selve ranshandlingen inne i banken.

– Har sett utviklingen

Etterforskningsleder ved Randesund politistasjon, Jan Nesland, har jobbet tett med unge lovbrytere på østsiden av Kristiansand i forbindelse med en rekke større saker. Han tror ikke ungdommene forstår alvoret.

– Er det spesielt at så unge personer begår bankran?

– Det er i og for seg spesielt, men vi har sett utviklingen. Det viser seg at disse gjør mye kriminalitet, også av grovere art, sier Nesland.

– Jeg tror egentlig ikke at de ser på ran som så alvorlig som det faktisk er, og at de ikke tenker over konsekvens og straffereaksjonen som grovt ran. Men det gjelder bare noen få av ungdommene, påpeker Nesland.

Bankran på toppen

Forskning viser at de ofte starter tidlig og begynner med nasking. Deretter blir kriminaliteten mer alvorlig. Etter hvert begår de ofte ran av andre barn for å få tak i penger, klær, mobiltelefoner og lignende. Kioskran og butikkran ligger høyere opp. På toppen er bankran.

– Ungdommene er spenningssøkende, og gjør farlige og kanskje voldelige ting for å få respekt. Blant annet ran. Ran er veldig alvorlig kriminalitet fordi de kynisk tar andre sine ting ved å skade andre personer. En del kriminelle ungdommer gjør ikke ran, på grunn av manglende kynisme, forteller voldsforskeren.

Verre enn alle andre

Ofte samles ungdommene og hermer etter det andre gjenger har gjort.

– Når disse ungdommene får muligheten til å være sammen så øker kriminaliteten og volden. De avstår fra vanlige sosiale normer og lager sanksjonssystemer, og blir en gruppe som er verre fordi de er verre enn andre, sier Bjørnebekk.

Fire er pågrepet for ranet på Plussbank Rona. Foto: Jon Anders Skau.