KRISTIANSAND: — Ja, fengslene er smekkfulle, sier regiondirektør Gudmund Idsø ved Kriminalsomsorgen Sørvest.

— I øyeblikket er det ingen ledige varetektsplasser – verken i vår region eller i resten av landet, bekrefter regiondirektøren.

— Jeg har aldri før løslatt så mange, siktet for så alvorlige forbrytelser, som politiet har gjort de siste dagene. Det er sterkt beklagelig, og forteller om en svært vanskelig arbeidssituasjon for politiet, sier Grønås, som er sjef for påtaleseksjonen ved Agder politidistrikt.

— Fulle fengsler skaper en situasjon som er helt uholdbar, sier politiinspektøren.

Før helgen varetektsfengslet politiet fem personer.

Tre løslatt

— Det var da én ledig fengselsplass. For å gi plass til én til, måtte en annen løslates. De tre øvrige ble etter et opphold i politiarresten løslatt mot det vi kaller for fengslingssurrogater, for eksempel meldeplikt, forteller Grønås – og legger til:

— Dette er imidlertid ikke tilstrekkelig, verken for å hindre ny kriminalitet eller forhindre bevisødeleggelse. Dessuten er det uheldig for allmennhetens rettsfølelse at personer som begår alvorlige forbrytelser, ikke blir holdt i varetekt mens den innledende etterforskning pågår.

Ikke første gang

Det er ikke første gang at politiet har problemer med å skaffe varetektsplasser. I store deler av året blir en rekke varetektsfanger transportert til fengslene Arendal, Telemark og Rogaland, og ellers rundt om i landet hvor det er ledig kapasitet.

— Denne gang måtte vi løslate fra varetekt en person som er siktet for grov narkotikakriminalitet. I den saken, hvor retten også ga oss medhold i kravet om brev- og besøksforbud, sier det seg selv at faren for at bevis kan forspilles er stor, fremholder Grønås.

Dyr transport

Da Halden fengsel ble åpnet for tre og et halvt år siden, lovet Justisdepartementets politiske ledelse at problemene med varetektsplasser skulle være løst.

— Det kan så avgjort tenkes at kapasiteten ble økt, men i så tilfelle er det ikke tilstrekkelig. At personer siktet for grov narkotikakriminalitet må løslates i mangel på varetektsplasser, er svært, svært uheldig, sier Grønås.

Han tilføyer at politiet i en så presset situasjon som nå nok ville ha takket ja til et tilbud om en ledige varetektsceller både i Trondheim eller Tromsø.

— Normalt vil vi helst finne andre løsninger, fordi slike transporter et meget kostbare og gjør den videre etterforskning svært tidkrevende, fremholder Grønås.

Oppgave for ny regjering

UHOLDBART: - Dette er en situasjon vi ikke kan leve med, sier stortingsrepresentant Åse MIchaelsen (Frp). Foto: Kjetil Reite

— Over mange år har vi stadig påpekt behovet for økt kapasitet i fengselsvesenet for å løse de problemer som politiet i Agder nå har. At personer siktet for grov narkotikakriminalitet må løslates på grunn av mangel på varetektsplasser, er en utfordring som en ny regjering skal bidra til å løse. Dette er en situasjon vi ikke kan leve med, sier Åse Michaelsen (Frp), medlem av Stortingets justiskomite.