KRISTIANSAND: De store kostnadene ved Karuss skole er en av årsakene til at Kristiansand kommune blir nødt til å utsette andre investeringer i skolesektoren.

Ved Karuss skole har nemlig Arbeidstilsynet gitt pålegg om å utbedre ventilasjonsanlegget på skolen som sto ferdig i 2001. — Det ble bygd naturlig ventilasjon på skolen, men det har vist seg å være særdeles lite vellykket. Så det dreier seg om dårlig vurdering på et tidspunkt, sa eiendomssjef Hans Christian Gram da kommunalutvalget i Kristiansand ble informert om ekstrakostnaden på tirsdag.

Helseplager

En rapport fra Sweco Norge som kom for tre år siden, viser at det ikke bare er ventilasjonen som skaper problemer ved skolen.

Rektor Hallvard Auestad. Foto: Torstein Øen

De avdekket også fukt på veggene og lekkasjer fra et glasstak, samtidig som de anbefalte å skifte parkett fra gulvene.

Ifølge rektor Hallvard Auestad plages ansatte og elever både av tung luft i klasserommene og kald trekk.

— Kommunen må få orden på dette så raskt som mulig. Dette går ut over helsetilstanden både til de som jobber her og til elevene. For deres skyld må dette på plass, sier Auestad.

Han sier at både foreldre og styre har engasjert seg sterkt for at noe blir gjort.

I kommunalutvalget på tirsdag opplyste økonomidirektør Terje Fjellvang om at kommunen har svart Arbeidstilsynet at de vil løse problemene innen fire år.

— Jeg skulle gjerne hatt det på plass tidligere, sier Auestad.

Overskridelser

Det er ikke bare Karuss som skaper problemer for kommunen. I tillegg til 30 millioner i ekstrakostnad her, må kommunen også tåle en overskridelse på Rådhuskvartalet.

Prosjektet er kostnadsberegnet til rundt 500 millioner. Overskridelsene var tidligere anslått til 12 millioner. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, ligger de nå på nærmere 20 millioner.

— Det stemmer at vi får en overskridelse, men husk på at dette er et veldig stort prosjekt, og det er svært få av de store prosjektene de siste årene der vi har hatt overskridelser, sier økonomidirektør Terje Fjellvang.

Må utsette

De ekstra utgiftene til Rådhuskvartalet og Karuss vil gå ut over andre investeringer. Bystyret har nemlig vedtatt et lånetak på 5,3 milliarder.

— Det er den klare målsetningen å få ned lånegjelden, men det er noen tøffe grep som skal til. Det kan bety at vi må skyve på skoleinvesteringer, sa økonomidirektør Terje Fjellvang i kommunalutvalget på tirsdag.

— Det vil bety at vi må skyve, sa rådmann Tor Sommerseth.

De kommende årene skulle det være byggestart på Fagerholt (2016) der skolen skal utvides. I tillegg er det planlagt oppgraderinger på Justvik (2017), Torridal (2016) og Mosby (2017).

Dyrere

Alt dette kan bli forskjøvet, også på grunn av at nye beregninger viser at de blir dyrere enn beregnet.

— Vi har gjort nye beregninger som viser større kostnad. Men dette er prosjekter som ennå ikke er startet opp, så jeg vil ikke kalle det overskridelser, sier Terje Fjellvang.