ÅS/VEST-AGDER: — Det er ekstremt mange brunskogsnegler, og vi ser en sammenheng med den milde vinteren. Det er jo ikke uvanlig at man kan plukke tusenvis av snegler bare i en enkelt hage, sier Arild Andersen , forsker ved Bioforsk.

Andersen, som også er professor på Universitetet for miljø- og biovitenskap, mener den milde vinteren er årsaken til at sneglene er så mange i år. Han forteller at brunskogsneglene trives best ved hus og hage, og at de spiser alt fra blomster til hundebæsj.

— De er ikke kresne. Spesielt glad er de i sommerblomster og georginer. Jordbær gir dem også god appetitt, sier han, og fortsetter:

— Når det kan være tusenvis i bare én hage, kan man tenke seg hvor mange det er i hele Norge.

Andersen frykter for at landbruket vil slite mer med snegler i årene som kommer.

— Det er allerede et stort problem for folk som lever av å dyrke jorda, og det kommer antakelig ikke til å bedre seg med årene, sier han.

Tvekjønnede snegler

En av årsakene til at sneglene formerer seg så fort, er at de er tvekjønnet. Slimet på sneglene er beskt, som gjør at de heller ikke har så mange naturlige fiender.

— En snegl er både hann- og hunnkjønn. Så etter parring kan begge legge egg. Da blir det fort dobbelt så mange. I tillegg regner man med at en snegl kan legge opp til 400 egg i løpet av sitt ettårige liv, sier han.

Forebyggende råd

For å forebygge snegleinvasjonen anbefaler Andersen å prøve å forhindre sneglenes grunnleggende behov for fukt, mat og gjemmesteder. I tillegg til å gå på eggjakt om høsten, og se under planker og steiner.

— Det lønner seg å holde hagen så tørr og ryddig som mulig, slik at duggen tørker raskt. I tillegg kan det være en idé å tette igjen gunstige gjemmesteder som åpen kompost og andre kriker og kroker. En tredje idé er heller å plante for eksempel roser og rhododendron, sier han.

Forskeren sier at det går an å lokke dem med øl. De kryper opp i bøtta og drukner.

— Men jeg anbefaler å drikke ølen selv, og heller lokke dem med andre ting, for eksempel andre døde snegler, sier han.