KRISTIANSAND: — Vi har funnet brevet. Det er stemplet inn hos kommunen 2. juli, kunne Jørgen Kristiansen (KrF) fortelle helt på tampen av onsdagens bystyremøte i Kristiansand.

Venstre ønsket en interpellasjon omkring oljeletingen, som Kristiansand i likhet med alle andre kommuner ikke sa sin mening om før fristen gikk ut 15. september.

— Alle kommunene har fått denne forespørselen. Men ingen svarte. Det er en stor, kollektiv svikt, sier Dag Vige (V).

Funnet i Grimstad

Fædrelandsvennen skrev 8. februar at ingen av kommunene på Agder har uttalt seg om oljeleting i Skagerrak innen høringsfristen gikk ut. Dette skjedde til tross for at Naturvernforbundet minnet kommunene om det.

FOR TEKNISK? Administrasjonen i Kristiansand, og en rekke andre kommuner, mener denne henvendelsen ikke ga grunnlag for å ta temaet opp til politisk behandling. Dette eksemplaret er hentet fra Grimstad, men likelydende ble sendt til Kristiansand.

Ordfører Arvid Grundekjøn lurte på om brevet kunne ha forsvunnet i posten. Nå viser det seg at det lå hos hans egen administrasjon.Ved hjelp av partikollega og Grimstad-ordfører, Hans Antonsen, har han funnet brev som er gått til alle kystkommunene i Agder.

— Det er sendt ut et brev fra miljøverndepartementet 22. juni der kommunene blir gitt anledning til å uttale seg. "Sommerdatoen" er uheldig i forhold til byråkratiets oppmerksomhet om hva som kommer til kommunen, men over hodet ingen unnskyldning for å la en så viktig sak glippe, sier Dag Vige. Etter at Venstre hadde funnet det i Grimstad, ble det også oppsporet i Kristiansand.

Får ny mulighet

Venstre vil ha varig vern av havområdet. Partiet fremmet en interpellasjon til bystyret i Kristiansand onsdag kveld.

Partiet fikk ikke legge frem saken sin, men etter møtet ble politikerne enige om at temaet skal tas opp i formannskapet. Etter at kommunen har hatt kontakt med miljøverndepartementet, har det nå åpnet seg en mulighet til at Kristiansand og andre kommuner likevel kan få si sin mening dersom de handler kjapt.

Det er Vige glad for. Likevel mener han at de burde fått saken til behandling for lenge siden.— For meg virker det helt absurd. Dette er åpenbart en politisk sak, sier Vige. I interpellasjonen de ville fremlegge skriver partiet: "Kommunene får stadig tilsendt dokumenter til høring, og de viktigste blir lagt frem til politisk behandling. Derfor er det både trist og overraskende at denne saken ikke er forelagt politikerne til behandling.Sørlandskysten er et unikt kystlandskap med kvaliteter vi ikke finner noe annet sted i Europa, og skjærgården vår er et av Norges mest populære turistområder. I tillegg er Nordsjøen er blant verdens mest produktive havområde for ulike fiskeslag,".

Forsvarer administrasjonen

Jørgen Kristiansen forsvarer at brevet aldri ble forelagt politikerne.

— Det kalles ikke et høringsbrev, og er av svært teknisk karakter. Derfor støtter jeg administrasjonen som ikke så at dette skulle til politisk behandling. Alle politiske partier og en rekke kommuner er spurt. Kun Oslo Senterparti svarte, sier Kristiansen.