Betty viser stolt fram en "boksringveske" hun har laget. Foto: Privat
Astrid Hareide slår av en prat med arkitektstudenten Ezekiel. Han bor i Pumwani-slummen og er blant de som har blitt sponset gjennom hele skolegangen. Foto: Privat
Hjemme hos Zaituni fra jentegruppa sammen med døtrene Mary og Sofia. Foto: Privat
Det er populært med hansker når det skal plukkes søppel. Rundt 300 barn fra de 21 organiserte barnegruppene deltar. Foto: Privat
Mariam fletter teposer til dekorasjon på kort som skal selgees Foto: Privat

KRISTIANSAND: Det begynte med at hennes mann, Bjørn Hareide, den tidligere politimesteren i Agder politidistrikt, i 2008 fikk en sentral rolle i arbeidet med å bygge opp en fredsbevarende styrke i Afrika.

— Jeg hadde tatt AFP og hang meg på, ler Astrid Hareide. På plass i Kenya oppsøkte hun St. John's Community Centre i bydelen Pumwani i Nairobi, et slumområde preget av arbeidsløshet og fattigdom.

— Jeg spurte: "Hva vil dere bruke meg til?". Det var starten, forteller Hareide, som etter at hun flyttet hjem i 2012, har styrt prosjektet fra Odderhei og gjennom to Afrika-turer i året. Torsdag sitter hun igjen på flyet til Nairobi, med returbillett 8. desember.

Kvinnerettet tiltak

Det var under et besøk i slumområdet at hun ble tatt tilside av Wamini, flyktning fra Uganda. "Hvordan kan du hjelpe meg og andre kvinner å finne jobb", var spørsmålet. Wamini var gift og hadde en datter, men familien hadde ikke inntekt. Det ble starten mikrofinansgrupper for kvinner.

— Inntektene fra alle produktene jentene lager går 100 prosent tilbake til mikrofinansgruppene, forklarer Hareide, og viser fram belter og vesker av boksringer. Gjenbruk av boksringer er en idé fra et "Bottlering"-prosjekt i Rio de Janeiro. Kronprinsesse Mette-Marit er visstnok også eier av en kenyansk "boksring-veske".

Det lages også handlenett av brukte sementsekker som jentene finner på byggeplasser. Eller brukte teposer som blir til dekorasjoner på kort. Produktene selges både i Afrika og Norge.

Gir familiene inntekt

De fleste av deltakerne i mikrofinansgruppene er alene- eller hovedforsørgere. Mange familier i Kenya lever på 12 kroner dagen. Gjennom prosjektet får jentene 600 kroner i månedslønn for tre arbeidsdager i uka, resten av uka forplikter de seg til å livnære seg andre steder eller ta utdanning.

Den tidligere pedagogen kurser deltakerne i organisasjonsutvikling, forretningsplaner, økonomistyring, budsjett og regnskap. Det kan lånes penger til investeringer i egen geskjeft, bygge hus eller kjøpe tomt. Det hører med til historien at Wamina er tilbake i Uganda, der hun tar utdannelse som sykepleier og nå har bygget eget hus.

Stor aktivitet

Hareide har også vært involvert i en lesergruppe som har lært mange analfabeter å lese og skrive. Og traumebehandling, med mange en-til-en-samtaler.

I alt er det 21 grupper for barn og unge – alt fra speider, volleyball, fotball, høytlesing og baking til korps. Sistnevnte sponset med brukte instrumenter og drakter fra Norge.

Hun snakker engelsk og litt swahili, Hun har vært KFUK-speider siden barnsben av, har jobbet som lærer og kateket. Hennes siste jobb var som regionsleder i Kirkens Nødhjelp, der hun jobbet med informasjon, innsamling og inspirasjon. Og har fått bruk for all tidligere erfaring.

— Det er fantastisk å jobbe i slummen. Utrolig lærerikt. Jeg er imponert over hvordan mennesker kan overleve i skitt, vold og kriminalitet, sier Astrid Hareide.