Etter hvert som en fortetting av sentrum blir gjennomført, kan det bli aktuelt med en gågate mellom Birkeland Hotell og folkehøyskolen. Foto: Jostein Blokhus
Det er stort sett lite liv oppetter Strøget. Og de ulike virksomhetene ligger spredt. Foto: Jostein Blokhus
Det er mange ulike stilarter oppetter Birkelands hovedgate. Foto: Jostein Blokhus
Strøget har flere tomme butikklokaler. Foto: Jostein Blokhus
Strøget på Birkeland er plaget av stor gjennomgangstrafikk, blant annet av mange tyngre kjøretøyer. Foto: Jostein Blokhus
Det foreslås å bygge et såkalt signalbygg ved inngangen til Tobias jorde. Her kan det komme et laksesenter. Foto: Jostein Blokhus

BIRKENES: — Formålet er å gjøre Birkeland til et mer framtidsrettet og funksjonelt sentrum. Vi ser jo alle at det har behov for en ansiktsløfting, slik at flere besøker sentrum og får utført tjenestene her i stedet for å dra til Lillesand eller Sørlandssenteret. Det er en tøff konkurranse. Dette har mye med estetikk i sentrum å gjøre, det er jo ikke så mye å vise fram i dag, sier leder for plan og utvikling Arild Syvertsen i Birkenes kommune.

Befolkningsveksten i Birkenes har de siste årene ligget på 2-2,5 %, noe av det høyeste i Agder. Snart passerer man 5000 innbyggere. Kanskje må det alt nå planlegges for 8-10.000? Syvertsen mener det er viktig å bygge opp under Strøget på Birkeland som et naturlig og foretrukket sentrum. Da står fortetting og mer liv og røre sentralt.

— Vi må skape de gode møteplassene. Flere skal kunne bo i eller rundt sentrum. Dette innebærer en høy grad av fortetting. Jo tettere folk bor opp mot sentrum, jo større sjanse er det for at de handler, bruker tjenestene og møtes der. Det er i dag begrenset med butikker. Og noen sliter og legger ned. Slikt er trist, sier Syvertsen.

Flytter servicetorvet?

Birkenes deltar nå i et lokalt samfunnsutviklingsprosjekt i kommunene og har fått støtte av fylkeskommunen til stedsutvikling.

— Vi legger opp til en høyere utnyttelsesgrad. Og en del av de byggene som står langs Strøget i dag, vil nok bli revet. Men det er en forutsetning at det er økonomi i dette. Det tror vi det i større grad vil bli med en fortetting. Der vi gjerne ser for oss kombinasjoner med handel og kontor i første etasje og leiligheter i etasjene over, sier Syvertsen. Og han legger til:

— Vi må tette igjen deler av de store, åpne plassene. For eksempel trenger vi ikke å ha en så stor parkeringsplass på Tomta. Og kanskje kan det være aktuelt å flytte kommunens servicetorv nærmere der folk er. Banken, som ligger i Fritunkrysset, kan tenke seg å flytte inn i et service- og forretningsbygg i sentrum. I et slikt bygg kan det være bibliotek, kafé og ulike tjenester der kommunen kan gå inn som leietaker.

Laksesenter?

I planen er det også et forslag om et signalbygg ved innfallsporten til Tobias jorde. Et aktivitetshus som kan romme et laksesenter knyttet til Tovdalselva. Det er også kommet forslag om en barnehage inntil Tobias jorde for å få mer liv på grøntområdet. Det samme gjelder et forslag om ungdomsskole lengst sør i Birkenesparken.

Ordfører Arild Windsland (H) er klar på at dagens sentrum trenger en oppussing.

— På 90-tallet ble det laget en reguleringsplan for sentrum. Planen gikk på forretninger i første etasje med boliger i etasjene over. Den strakk seg over et svært stort område, helt fra Fritunkrysset opp til forbi der Kiwi er i dag. Vi ønsker nok at sentrum skal være mer kompakt, sier han.

Anders Christiansen (A) er glad for at arbeidet har kommet i gang.

— Vi ønsker å få et levende sentrum, gjennom en fortetting og flere butikker. Og det er viktig å få dette i en plan så det blir litt forutsigbart. Jeg håper også at vi kan få mer aktivitet på Tobias jorde, dette er jo en flott, grønn lunge, sier han.