KRISTIANSAND: I forslaget til budsjett og handlingsprogram, skal folk i Kristiansand betale mindre i eiendomsskatt de kommende fire årene. Samtidig øker utgiftene til vann, avløp og renovasjon.

• Eiendomsskatten blir gradvis redusert de kommende fire årene. Det betyr at en boligeier som betaler 5800 kroner (dagens snitt), kan regne med å betale 200 — 300 kroner mindre i året.

• Utgiftene til vann, avløp og variasjon øker derimot mer enn dette. Allerede neste år, må du betale 8.354 hvis du eier en bolig på 120 kvadratmeter. Det er en økning på 727 kroner.

Fortsetter

Økningen fortsetter de kommende fire årene. I 2017 har utgiftene økt med hele 3000 kroner for en bolig på 120 kvadratmeter. Nærmere bestemt til 10.628 kroner.

Nils Johan Stølen fra Kristiansand ingeniørvesen leder prosjektet med nytt renseanlegg på Odderøya. Anlegget vil koste 407 millioner og innbyggerne må ta regningen gjennom økte avgifter. Foto: Vegard Damsgaard

Den ene grunnen til den kraftige økningen, er det nye renseanlegget på Odderøya. Dette anlegget må innfri nye krav fra EU og vil koste 407 millioner. Teknisk direktør Ragnar Evensen synes det er en drøy regning å sende til innbyggerne, og vil prøve å få utsatt investeringen.

— Vi forhandler med fylkesmannen for å få den utsatt. Det vil bety at innbyggerne ikke får den økningen som vi legger opp til, sier Evensen til Fædrelandsvennen.

Han regner med at de kan klare å redusere økningen med noen hundrelapper hvis de får utsatt denne investeringen.

Gamle rør

Den investeringen Kristiansand kommune ikke er interessert i å utsette, er nye avløpsrør i Kvadraturen. Kommunen vil bruke 225 millioner for å få et nytt avløpsnett.

— Det er stort behov for en oppgradering. Det systemet vi har i dag er veldig gammelt og slitt, sier Evensen.

Det gamle anlegget fører til rørene går i stykker siden de ikke klarer trykket. I Kvadraturen blir også det samme avløpssystemet brukt både til avløp fra bygninger og avløp fra gater.

— Det betyr at ved styrtregn, så klarer ikke avløpsrørene ta unna alt vannet. Det fører igjen til at det kommer vann i kjellerne til folk, sier Evensen.

Vil øke

Også andre kommunale avgifter øker de kommende årene. Det gjelder både barnehagepriser, skolefritidsordningen og kulturskoletilbudet (se egen oversikt).

Det er likevel økningen i vann, avløp og renovasjon som er størst og som vil ramme flest.

— Dette vil ramme alle innbyggerne. Det kommer vi ikke utenom. Men det er måten vi tar økningen på, vi vil prøve å gjøre noe med, sier Evensen.

Fortsatt høyt

Ifølge Ragnar Evensen betaler innbyggerne i Kristiansand mindre enn andre i kommunale avgifter. Men innbyggerne betaler fortsatt mer i eiendomsskatt, sammenlignet med andre bykommuner.

Reduksjonen som nå varsles, vil kun utgjøre noen hundre kroner i året for en gjennomsnittsbolig.

På grunn av prisstigning og flere boliger i Kristiansand, øker de samlede inntektene fra eiendomsskatten. Mens Kristiansand kommune kommer til å få rundt 266 millioner i eiendomsskatt i 2013, er det ventet at inntektene vil øke til 277 millioner i 2017.