KRISTIANSAND: 17-åringen møtte i tingretten forleden sammen med en kamerat på 27 år. Det alvorligste tiltalepunktet var knivranet av Coop Extra på Lumber like før stengetid fredag 20, mai. To ansatte ble truet og bakbundet med telefonledninger og butikken ble ranet for 45.000 kroner. Ranerne glemte bilnøkkelen inne i butikklokalet, men kom seg inne inn igjen. Dermed måtte de stikke til fots. Bilen ble imidlertid funnet av politiet, og like i nærheten fant også politiet store deler av ransbeløpet. Kort tid etter ble begge pågrepet. De nektet i en periode for ranet, men har etter hvert tilstått.

Foruten ranet av Coop Exstra ble 17-åringen dømt for å ha avfyrt flere skudd med løskrutt mot en ung mann fra Vennesla etter en krangel og i Markensgate i april i år. Opptakten til denne kranglingen var uoverenstemmelser mellom to ungdomsgjenger som hadde vært samlet i Baneheia.

Vold og trusler

17-åringen ble også dømt for å ha drapstruet to forskjellige dørverter på Palmesus og for tre tilfeller av legemsbeskadigelse. I november knivstakk han en mann i Markensgate. I september slo han en ung mann i Markens slik at fornærmede fikk nesebensbrudd og måtte sy åtte sting under øyet etter slag. Endelig påførte han en politihøyskolestudent nesebrudd da han kastet hodet bakover mot studenten, som også måtte sy et sting i ansiktet og fikk brudd på to tenner. Forulemping av politiet inngår også i dommen.

Retten har registrert at 17-åringen i perioden fra 2009 til april i fjor er straffedømt tre ganger blant annet for vold.

For Kristiansand tingrett har ranet på Coop Exstra vært avgjørende for fastsettelsen av straffen. Flertallet, tingrettsdommer Per Refsdalen og meddommer Yngvar Aulin, mener at fengsel i to år er passende, og at halvannet år kan gjøres betinget under forutsetning av den domfelte ikke ruser seg de neste tre årene. Mindretallet, meddommer Ellen Sørlien, mente samfunnsstraff var passende og begrunnet dette med domfeltes alder.

Dommene avskrekker ikke

"Flertallet har i sin vurdering vektlagt at tiltalte tidligere er straffedømt flere ganger trass sin unge alder. Han er også som mindreårig idømt samfunnsstraff. Ingen av disse dommene har avholdt ham fra å begå ny kriminalitet.

Flertallet har også vektlagt at tiltalte i denne omgang er domfelt for en rekke alvorlige lovbrudd. Ranshandlingen ligger i strafferettslig forstand i grenseland mot grovt ran. Tiltaltes volds— og trusselhandlinger er alvorlige, og har vært skremmende opplevelser for de fornærmede. Tilfeldigheter har gjort at tiltaltes voldsutøvelse ikke fikk langt mer dramatiske følger for de fornærmede.

Etter flertallets skjønn gjør det seg i denne saken gjeldende så sterke allmennpreventive hensyn at det ikke er noen vei utenom bruk av fengselsstraff i komnbinasjon med rehabilitering og rusfrihet.

Kompisen som var med på ranet fikk ubetinget fengsel i ett år og to måneder. De må begge betale oppreisningserstatning til alle voldsofrene.

.