Alle barn i Norge skal ha en trygg og god oppvekst. I dag er det barn i dette landet som lever i usikkerhet fordi de ikke vet om de får oppholdstillatelse eller fordi de har et utsendelsesvedtak på seg. Fremtiden for disse barna er usikker, og vi ser at dette er en påkjenningen for de det gjelder. I den bebudede stortingsmeldingen om Barn på flukt, ber Vest Agder Arbeiderparti om at regler som medfører at barna lever i en uavklart situasjon over en lengre periode, vurderes med tanke på å korte ned tiden barna lever i usikkerhet. Konkret betyr det så kort behandlingstid som mulig ved asylsøknader og en så rask tilbakesendelsesprosess som mulig når endelig avslag er gitt.

Den aktuelle saken med barna som har bodd her lenge, viser at vi bør ha en bedre og raskere returpolitikk og at dagens ankeadgang ser ut til å være for omfattende. Regjeringen bes drøfte i meldingen om de barna som har oppholdt seg i Norge over langt tid, på grunn av lang saksbehandlingstid i UDI og UNE, bør få tilbud om varig opphold i Norge.

En stortingsmelding om barn på flukt vil i seg selv aldri gi positive svar på ønskene til alle familier som har fått avslag på sin asylsøknad, om å få bli i Norge. Det må fortsatt ligge som et fundament i vår asylpolitikk at enhver familie, ethvert barn, får individuell behandling av det offentlige. Barns tilknytning til landet må tillegges særlig vekt i individuelle vurderinger, om barnet er født i Norge og bodd her lenge, må også dette vektlegges.

Lik rett for loven er vårt viktigste prinsipp for rettssikkerhet. Ad-hoc løsninger for noen få, kan skape stor urettferdighet for mange. Vest Agder Arbeiderparti ønsker at regjeringen holder fast med vårt rettssikkerhetsinstitutt også i asylpolitikken. Det vil derfor være en krevende, om ikke umulig øvelse for landet, om vi trekker ut en enkelt gruppe med barn i 2012, for å gi akkurat dem amnesti. Slik vil vi aldri kunne oppnå rettferdighet, ei heller gode løsninger for mennesker på flukt som trenger vår beskyttelse.

Vest Agder Arbeiderparti ber regjeringen om å intensivere arbeidet med å få bosatt mennesker som har fått varig opphold i Norge, i trygge hjem i kommunene. Et liv på asylmottak gjør det vanskelig å etablere seg på linje med andre innbyggere i landet. Regjeringen bør i den kommende meldingen vurdere om det bør settes grenser for hvor lenge barn med innvilget asyl kan bli boende i asylmottak.

Barn på flukt er de mast sårbare av alle barn. Vest Agder Arbeiderparti ber regjeringen om å bidra til at situasjonen for disse barna gjøres litt lettere i sitt fremlegg av stortingsmeldingen.

Enstemmig vedtatt på årsmøtet i Vest-Agder Arbeiderparti 24-25. mars 2012