KRISTIANSAND: — Jeg tenker at hvis jeg hadde kommet før, hadde det ikke skjedd med de andre, sier en svært preget kvinne i slutten av 20-årene i Kristiansand tingrett onsdag ettermiddag.

Aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, spurte henne onsdag om hendelsesforløpet 29. mai, da kvinnen ble overfalt på vei hjem fra byen og voldtatt i et skogholt ved Baneheiveien. I tillegg forklarte hun seg om det som skjedde i etterkant.

— Kunne blitt oppklart mye tidligere

Kvinnen sa i retten at hun trodde hun hadde anmeldt saken da hun var hos politiet mandag kveld og tirsdag, to og tre dager etter overgrepet. Men anmeldelsen ble aldri registrert.Mandag kveld ble hun bedt om å komme tilbake tirsdag. Tirsdag ble hun tatt imot av en betjent hun mener ikke tok henne seriøst.

— Hadde han tatt meg seriøst, hadde dette kommet frem mye tidligere. Da kunne det kanskje ha meldt seg vitner som så at han gikk etter meg, og ting kunne blitt oppklart mye tidligere, sier kvinnen, som forklarte at hun ikke kontaktet politiet søndag fordi hun ikke skjønte at hun burde det.

- Har egentlig vært med på det selv

Politibetjenten hun møtte antydet at hun ikke hadde blitt utsatt for overgrep, forklarte kvinnen i retten.— Jeg fortalte jo hva som hadde skjedd, men han trodde ikke på meg i det hele tatt. Han sa, mer eller mindre, "hvorfor reagerte du sånn og sånn" og "hvorfor skrek du ikke". Han sa også at jenter kommer inn og sier at det har skjedd et overgrep, men så har de egentlig vært med på det selv. Han sa også at kjæresten ikke kunne være med inn, for da kunne han overtale meg til å tro at at det var et overgrep, sier kvinnen.

Hun fortalte at det gjorde henne motløs da hun opplevde ikke å bli trodd:

- Det at man aldri før har vært hos politiet, og så sitter man og forklarer, og så sier han indirekte at dette er min feil...

Hun hadde også med seg kjolen hun hadde på seg under overgrepet til politiet, men denne tok hun med seg igjen.

Gikk på jobb

— Så skulle jeg ned til legen, men da tenkte jeg bare at "jeg kommer ikke noen vei med denne saken". Jeg må heller bare gå på jobb. Jeg tenkte at kanskje han hadde rett, at jeg ikke kom noen vei, forklarer kvinnen.

Likevel sparte hun på kjolen i en pose. Senere ble det funnet DNA-spor på kjolen, som knytter 19-åringen til overgrepet.

Politiet har i etterkant beklaget at de ikke tok den første henvendelsen på alvor.

Liknende voldtekt

Først da kvinnen hørte om overgrepet 26. juni, tok hun igjen kontakt med politiet fordi hun følte hendelsen liknet på det hun selv hadde opplevd, samt fordi hun synes det var rart at det tok så lang tid før hun hørte noe mer fra politiet. På dette tidspunktet hadde hun allerede fortalt om overgrepet til sin mor, kjæresten, søsteren og noen venninner.

Det var moren som tipset henne om Fædrelandsvennens sak om voldtekten 26. juni.

Senere i tingretten onsdag spurte Abdeliah Saeme, den tiltalte 19-åringens forsvarer, om hva kvinnen festet seg ved da hun leste om voldtekten 26. juni i avisen.

— Jeg tenkte at det likner veldig på min sak. Vi gikk samme veien, sier kvinnen.

19-åringen er også tiltalt for voldtekten 26. juni ved Baneheiveien, samt for en voldtekt i en båt i Otra 4. juni i fjor.